Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доброволци помагат на хора с увреждания да изкачат платото Караджов камък до Кръстова гора

Снимка: БГНЕС

Млади и възрастни хора с двигателни увреждания от страната в неделя ще имат възможността да изкачат платото Караджов камък до Кръстова гора.

Амбициозната инициатива е съвместна между четири организации - Фондация "Ела и ти", Сдружение "Планинско спасяване - Пазарджик", "Аварийно спасяване - Пловдив" и "Пещерно спасяване България".

В събота доброволци изградиха специална въжена система, за да могат хората с увреждания да изкачат природния феномен, заяви Петър Тодоров от "Планинско спасяване - Пазарджик" и допълни:

"Имали сме други такива съвместни мероприятия, няколко пъти на пещерата "Проходна" - вкарахме вътре в пещерата и един атракцион -  с въжета ги пускахме от покрива там, където са „очите на Бога“, така наречените - и ги вдигахме догоре и ги сваляхме обратно. Повечето много се забавляват "

В събитието ще се включат 50 участници. Около 20 от тях са хора с увреждания, останалите са доброволци, които ще им помагат, обясни Гергана Дойчинова от фондация "Ела и ти".

"При посещението в пещера "Снежанка" миналата година на снимката излязоха три момчета, за които никой не знаеше кои са и как са дошли. Оказа се, че това са три момчета доброволци от Кърджали, които са се самоорганизирали, прочитайки за събитието. Беше наистина много силно преживяване за нас да узнаем, че три момчета, на никого непознати до онзи момент, са чули за събитието, организирали са се, сутринта рано са тръгнали с едничката цел да се включат за събитието."


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени