Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

10 години от земетресението в Перник

| обновено на 22.05.22 в 15:19

Молебен и водосвет по повод 10-ата годишнина от земетресението бяха отслужени в Перник. На 22 май 2012 година, около 3 часа през нощта силен трус от 5,8 по Рихтер събуди Перник и околните селища. Последва серия от силни вторични трусове. Земетресението нанесе много материални щети, но не взе човешки жертви. 

И тази година перничани се събраха пред местния храм „Св. Иван Рилски”, за да се помолят за здраве и благоденствие. Пред храма беше изнесена и съхраняваната в него частица от мощите на Св. Иван Рилски.

„Нека Бог, по молитвите на Св. Иван Рилски и за в бъдеще да ни пази от бедствия и аварии”. каза отец Борис и благослови перничани.

10 години след земетресението споменът още е жив, казаха дошлите на богослужението хора.

„Помислих, че прозорците някой ни чупи. Къщата ни е масивна, едната стена направо се пукна”.

„Споменът ми е, че имаше един човек, който от земетресението не беше спал шест месеца”.

„Малко дете имаше с мен и за да не се уплаши то, аз трябваше да бъда малко по-смела. За сметка на това след случая трябваше да ходим и двете на психолог.”

На молебена присъства и зам.-кметът на Перник Стефан Кръстев.

„Много хора все още имат негодни за обитаване къщи. Държавата и общината, разбира се, направиха всичко възможно тези щети да бъдат компенсирани. Много общински сгради пострадаха. Някои бяха обявени и за негодни”, каза Кръстев.

Освен материално, земетресението бе и духовно изпитание за перничани, което ги сплоти, подчерта Кръстев. На присъстващите на молебна община Перник раздаде курбан.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени