Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Филхармония "Пионер" на 70 – музикални празници в София и във Виена

Ще бъде отбелязана и 110-годишнината от рождението на проф. Влади Симеонов

Снимка: архив

2022 г. е паметна в историята на Филхармония "Пионер" – навършват се 70 години от създаването й и 110 години от рождението на основателя ѝ – проф. Влади Симеонов. Важен е не само фактът, че това е един от най-старите младежки оркестри в света, но и че толкова десетилетия по-късно той продължава да бъде градината, в която разцъфват много музикални таланти.

На 23 май от 19 часа Филхармония "Пионер" ще свири в зала "България" – поканата е от Международния фестивал "Софийски музикални седмици", които поверяват именно на младите хора тържественото откриване на 53-тото издание. Входът за публиката е свободен, а пред състава ще застанат няколко диригенти: дългогодишният ръководител Любомир Денев-син, Борис Спасов, Григор Паликаров и Христо Христов. Специално участие ще имат и бивши възпитаници на оркестъра от последните 10 години.

Програмата е специално избрана като реверанс към важните исторически моменти за "Пионер": ще прозвучат Празнична увертюра от Дмитрий Шостакович, Половецки танци из операта "Княз Игор" от Александър Бородин, Въведение и танци из операта "Момчил" от Любомир Пипков, сцени из балета "Ромео и Жулиета" от Сергей Прокофиев и грандиозният финал на "Картини от една изложба" на Мусоргски-Равел.

Скоро след това знаменателно отбелязване на двете важни годишнини Филхармония "Пионер" ще замине за концерти във Виена.

За избора на произведения и за предстоящото представяне на българската музикална култура в австрийската столица разказа в предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт" диригентът Любомир Денев-син. Чуйте в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна