Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българска делегация се поклони пред мощите на Св. Константин-Кирил Философ в базиликата "Сан Клементе"

Снимка: пресслужба на МС

Българска делегация, водена от министър-председателя Кирил Петков, е на официално посещение в Рим и Ватикана. Във втория ден от визитата премиерът и българските официални лица ще бъдат приети от главата на Римокатолическата църква папа Франциск.

Вторият ден от официалната визита в Рим започна с поклонение пред мощите на св. Константин-Кирил Философ в базиликата "Сан Клементе".

Премиерът и родните държавници присъстваха на божествената света литургия, която беше отслужена от Негово високопреосвещенство Западно и Средноевропейския митрополит Антоний.

"Като министър-председател се прекланям пред делото на светите братя Кирил и Методий и призова да помним и пазим завета им:

"Азбуката, дарена ни от светите Кирил и Методий, прави старобългарската култура изключително значима за европейската цивилизация. А великите умове наричат България културно чудо на славяните. И днес, в навечерието на 24 май – великият ден на българската духовност, е важно да си припомним, че от нас зависи да запазим и да пренасяме традицията на светите братя Кирил и Методий, българското слово да крепне".



За 12 часа (българско време) е насрочена ауиденцията при папа Франциск.

Както изисква традицията, българският премиер ще поднесе подарък. Тази година това е сцена от Рождество Христово, изработена от вълна, от деца от социалния център Рождество Христово, създаден е от Католическата апостолическа екзархия в София.

Петков и българските официални лица ще разговарят и с държавния секретар на папа Франциск кардинал Пиетро Паролин.

По-късно днес предстоят още срещи - в 16:30 часа българско време с италианския премиер Марио Драги и в 18 ч. с премиера на Северна Македония Димитър Ковачевски.

На срещата на Кирил Петков с Драги ще присъстват вицепремиерът Асен Василев и външният министър Теодора Генчовска, а с делегацията от Скопие - външните министри на двете страни - Генчовска и Буяр Османи. След това се очаква премиерът даде изявление. 

Снимка: Мария Филева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна