Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сградата е строена изцяло от шипченци като дом-паметник

Необходими са още средства за възстановяването на читалище "Светлина" в Шипка

Пътуващата благотворителна изложба може да се види в района на Ларгото в София до 27 май

Снимка: БГНЕС

Благотворителната изложба "Светлина за Шипка" за възстановяване на читалището в град Шипка продължава до 27 май на Ларгото в София. Средствата са необходими за цялостно възстановяване на емблематичната сграда на читалище "Светлина", която е паметник на културата. Вече е проведен укрепителен ремонт, извършен от Община Казанлък с помощта на Министерството на културата, но той не е достатъчен.

Читалището през 2018 г. Снимка: БГНЕС

"Ремонтът е предвиден в три етапа. Първият етап е минал. Успяха да подменят покрива и да заздравят носещите конструкции. Ние поехме инициатива за събиране на средства за третия етап – за реставриране на сградата", поясни в предаването "Хоризонт до обед" Деница Стефанова от читалище "Светлина".

Изложбата е пътуваща. От Пловдив идва в София, предстои да посети Стрелча и Стара Загора. Включва 54 живописни творби на художници от цялата страна.

"Засега средствата са малко. Събрали сме около 400 лева в Пловдив. При откриването на изложбата в Ларгото бяха събрани 860 лева. Очаква са средствата да са повече. Оставихме дарителска каса там", уточни Стефанова.

Дарителска кампания е имало и преди десетилетия, разказа Деница Стефанова.

Така е изглеждала сградата на читалището през 2018 г. Снимка: БГНЕС

Сградата е строена изцяло от шипченци, а идеята датира от 1912 година. В София е действал инициативен комитет "Шипка", в който са участвали шипченци в столицата.

"Събират пари, вълна, розово масло – кой каквото може да даде. 1927 година парите ги даряват за читалищен дом-паметник. Идеята им е била да не бъде обикновена сграда, да бъде освен просветен център място за памет. Всяко едно семейство в Шипка участва с доброволен труд и с дарения."

Повече чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна