Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доц. Владислав Миланов: Езикът е от маркерите, които винаги ни обединяват

Новата методика за академично израстване е наукометрия, която не е приложима, особено в хуманитарните профили, смята преподавателят

доц. Владислав Миланов
Снимка: Борислава Борисова

"Обществото ни е много раздвоено по важни за държавата събития, но езикът остава един от белезите за идентичност, един от маркерите, които винаги ни обединяват." Това каза в интервю за БНР доц. Владислав Миланов, езиковед, преподавател в Софийския университет "Св. Климент Охридски".

"Това е един от стожерите на държавността", подчерта преподавателят и допълни, че без обичта към езика сме обречени.

"Учителите по български език и литература имат мисията да въведат нашите деца в силата на езика, да ги запознаят с богатствата на езика", подчерта доц. Миланов.

Относно новата методика за атестиране на преподавателите и завишени минимални изисквания за академично израстване доц. Владислав Миланов коментира:

"Аз съм сигурен, че всеки от нас ще покрие тези наукометрични показатели, въпреки че те не са критерии, не могат да бъдат равнопоставени към всички профили, към всички специалности. Затова и колегията, и нашето общо събрание реагира толкова остро и толкова професионално."

За много от колегите "цялата тази наукометрия не е приложима, особено в хуманитарните профили", подчерта Миланов и покани министъра на образованието и науката да посети лекции в университета.

По думите му "всичко е направено неособено убедително" и "не е премислено спрямо широкия профил на учения".

По повод на изискването за публикации в определени реномирани международни академични платформи Владислав Миланов изтъкна, че "рискуваме да изгубим отношението към националния език, към националната литература, които представяме в изследвания, в наши списания".

Цялото интервю слушайте в звуковия файл.

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени