Eмисия новини
от 11.00 часа
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Поставиха над 300 керамични плочки с перото на Паисий в едноименното училище в Банско

Със серия от събития школото ще отбележи 300-годишнината от рождението на Хилендарския монах

| обновено на 24.05.22 в 14:44
Снимка: Кети Тренчева

ЮНЕСКО включи в списъка си за отбелязване на годишнините на значими личности Паисий Хилендарски, от чието рождение се навършват 300 години. Написаната от него "История славянобългарска" отброява 260 лета.

В родния град на Паисий - Банско, събитията по този повод вече започнаха, но най-вълнуващите от тях са в началното училище, което носи неговото име.

Училището "Св. Паисий" се намира до църквата "Св. Троица" в града. Върху колони на сградата са поставени керамични плочки с изрисувани перописци.

"Решихме да възстановим символичното перо на Паисий", казва директорът на училището Евгения Тренчева.

Евгения Тренчева показва изработените от ученици и учители плочки.  Снимка: Кети Тренчева

"На тези 4 колони се намират 270 плочи с пера, така че след 20 години децата, когато вече са пораснали и дойдат в училище като родители на своите деца, да им покажат перото, което те са изографисали. И още 34 плочи на учителите – всеки по различен начин вижда и усеща перото на св. Паисий Хилендарски."

70 училища от България и по света, които носят името на Паисий, са получили писма от малките потомци на Хилендарския монах.

Снимка: Кети Тренчева

"Изпратихме писма, ръчно написани от децата, под формата на лист от Паисиевата история, до всички училища на територията на България, носещи името на св. Паисий Хилендарски. Това са 46 училища. Проучихме и всички училища – 24 на брой, в света, които също носят това име. В близките дни ще бъде изпратено същото и на тези училища", подчертава Тренчева.

"За мен той действително е светец, който прави едно грандиозно дело. В онези мрачни години на робството е родоначалникът на българското Възраждане. С тази своя малка книжчица той успява да събуди този отчаян народ и да му покаже, че има с какво да се гордее", коментира училищният директор.

Училището ще отбележи 300-годишнината от рождението на Паисий със серия от събития.  Снимка: БГНЕС

Училището в Банско е обявило и конкурс "Аз, Паисий" с амбицията да го превърне в национален.

Новият химн на училището - "Паисиевци", за първи път ще прозвучи именно днес.

Повече чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Яна Боянова
Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.