Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Паметник на светите братя Кирил и Методий ще бъде издигнат в Стара Загора

В Стара Загора ще има паметник на светите равноапостоли и славянобългарски просветители Кирил и Методий. Това обяви кметът Живко Тодоров по време на тържествения ритуал за честване на 24-ти май - Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност. 

"Делото на светите братя е велико и затова аз като кмет на община Стара Загора поемам ангажимент за изграждане на техен паметник в нашия град и се надявам още следващата година да поднесем цветя на него. Само знанието може да ни води към правилния път", каза  в приветствието си Живко Тодоров. 

Тържественото честване на празника започна с издигане на националния трибагреник и знамената на Стара Загора и Европейския съюз под звуците на химна, изпълнен от хора на Държавна опера - Стара Загора и Общинския духов оркестър.    

Водосвет и благослов за жителите и гостите на града  отслужи Негово Високопреосвещенство старозагорският митрополит Киприан, а към небето полетяха бели, зелени и червени балони с буквите от българската азбука.

Празникът продължи с тържествено шествие по централния булевард на  Стара Загора с участието на официални лица, преподаватели и студенти от Тракийския университет, училища, детски градини, културни институции и граждани.  

Как премина празничният ден в Стара Загора можете да чуете от репортажа в звуковия файл и да разгледате снимките в галерията.

 
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна