Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Румен Радев: Буквите, езикът и културата са нашият общ дом

Снимка: Пресслужба на президентството

Едва ли има друг празник, който да сплотява цял един народ около светлината на просвещението, заяви президентът Румен Радев по време на традиционния прием на държавния глава по повод 24 май.

Буквите, езикът и културата са нашият общ дом - те са вградени здраво в темелите на българската държавност и идентичност, каза президентът и добави, че делото на светите братя Кирил и Методий отрежда на страната ни благородната мисия да бъде държава на духа:

"Наш дълг е тази историческа за България мисия да се утвърждава и днес. И това е призванието на всички родолюбци и просветители, които осъзнават своята отговорност към отечеството и света, към бъдните поколения. Но днес всички сме само българи. В йерархията на духа и културата нито богатството, нито властта са меродавни. Тук важно е благородството на духа".

На приема присъстват вицепрезидентът Илияна Йотова, премиерът Кирил Петков, представители на изпълнителната власт, на академичната общност, на религиозните общности, общественици. Приемът бе открит с Националния химн и химна на българската просвета "Върви, народе възродени" в изпълнение на Детския хор на Българското национално радио.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени