Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В област Велико Търново няма държавни почивни бази за разселваните бежанци

Община Велико Търново
Снимка: Здравка Маслянкова

Частни хотели, общински бази и студентски общежития в област Велико Търново са в невъзможност да продължат да приемат украински граждани по новата държавна хуманитарна програма за настаняване на разселените бежанци от 1 юни

Близо 600 са украинските граждани, избягали от войната и намерили подслон в област Велико Търново. Най-много от тях са в Горна Оряховица - 169 жени и деца, настанени в два от хотелите. „15-те лева за нощувка, закуска, обяд и вечеря не са опция, защото за 5 лева не може да се осигури храна, различна от мазана филия и купичка постен боб“, категорична е Цанка Димитрова, собственик на хотел „Раховец“ в Горна Оряховица. 

Двата хотела в Горна Оряховица кандидатстват за помощта от 10 лева без ДДС само за нощувка, но при условието да си запазят точно тези украински граждани, а това на този етап се оказва невъзможно, коментира Цанка Димитрова:

„Говорих с националния център. От там казват така: щом сме заявили без изхранване, украинците също трябва да се заявят в националния контактен център, и може да ги изкарат и да ги пратят в базите, където има изхранване, а при нас да пратят разликата, която вече не им достига. При този вариант аз не искам. Аз го правя персонално за тези хора. С други хора не искам, аз го правя заради тях. И никой не може да ми каже на 1 юни какво ще правя с тях. Ще ги изкарам тогава на първи на обяд от хотела и вие ги пращайте да ги изхранвате, където искате. Аз съм убедена, че никой няма да дойде да ги прибере. При моя казус не можели да отговорят. Чакам да дадат на някой началник да ми се обади, защото аз наистина ще направя цирка и ще ги изкарам“.

Близо 30 украински бежанци са настанени в трети блок на Стопанската академия в Свищов. Общежитието е на Министерството на образованието и разполага със 110 стаи и 300 свободни легла. Академията инвестира над 20 000 лева, за да повиши мощността на електрическата мрежа, в електроуреди и ремонти преди да приеме първите бежанци около 10-и март. Темата с включването в новата държавна хуманитарна програма е обсъждана на ректорски съвет. 

Не можем да продължим при тези финансови условия“, заяви ректорът проф. Марияна Божинова:

„Категорично не можем. Сега храненето ни е над 15 лева, защото е в ресторант, така че е абсурд. По принцип нямаме желание, защото ние сега затворихме реално втори блок, хотелската ни част, за да изпратим там персонала, но в краен случай, ако се наложи, само тази по 10 лева без да ги храним. Обсъждахме на ректорски съвет. Тези 15 лева са абсурдни, ние за 15 лева не можем да ги изхраним, да не говорим за тока и всички други разходи. Тук, из града няма и работа, защото идеята е те да започнат работа и да могат да се самоиздържат до някаква степен. Няма как. Заключваме и спираме ток и всичко от 1 юни, ако не получим ясна информация и сигурност по какъв начин ще ни бъдат плащани разходите“. 

Община Велико Търново има 10 свободни легла в социална база в село Балван. 10 украински бежанци са настанени в кризисния център в квартал „Зона В“ в града, свободни са 5 места, като първите украински семейства трябва да напуснат след изтичане на трите месеца престой, с хората са сключени договори за социална услуга, която се плаща от държавата, поясни Росица Димитрова, директор на общинската социална и здравна дирекция:

„Насочени от дирекция „Социално подпомагане“ по настоящия адрес, на който се намират, с договор за услугата. Реално погледнато,  кризата е овладяна при първите, които постъпиха още месец март. Времето изтича за трите месеца, което е един от вариантите за кризисен център, и максимумът е шест месеца. Така че първите, които и работят онлайн, и децата са обхванати в образователната система според възрастта, екипът на услугата вече ги подготвя за излизане на свободен наем. Принципно им търсим работа. Капацитетът ни е 15 места, той е социална услуга. Не търсим нищо от тези 15 лева, защото така или иначе държавата финансира“. 

В област Велико Търново няма държавни почивни бази, които да могат да приемат разселени украински граждани. Има решение на областния координационен щаб спортната зала „Сава Величков“ в гимназията по електроника във Велико Търново да бъде превърната, при необходимост, във временен център за настаняване на украински граждани. Създадена е организация временният център да заработи в рамките на 24 часа. В него бежанците от Украйна ще престояват за няколко часа, докато бъдат пренасочени към други места. 

Снимки: Здравка Маслянкова
По публикацията работи: Яна Боянова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна