Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Що е то Google-референтно училище в България?

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Какво е да си Google-училище в България? У нас има общо 16 референтни училища на "Гугъл", които са единствени в Централна и Източна Европа.

Това е нов модел на образователен процес, който съчетава технологиите, свободното общуване, индивидуалността и физическата среда в едно, обясни пред БНР Вихра Ерамян, директор на езиковата гимназия "Иван Вазов" в Пловдив, първото Google-референтно училище в България, започнало да работи така през 2017 година.

"Учителите се обучават. През 2019-а всички учители бяха обучени, бяха мотивирани да продължават да работят по този начин", посочи училищният директор.

"Google-референтно училище означава училище, което може и всеки ден успява да използва дигиталните технологии за обучението на учениците си по всички учебни предмети и на много други неща, които са извън учебните предмети – например медийна грамотност, работа в екип, умения за презентиране или за търсене и обработка на информация", уточни Александър Ангелов, Google-сертифициран иноватор, член на Комисията за иновативни училища към МОН и управител на Центъра за творческо обучение, който днес организира дискусия по темата.

Инвестициите в дигитални технологии в училищата са значителни, но е доста трудно да ги вплетем така, че те да работят постоянно за нас, коментира Ангелов в предаването "Хоризонт до обед".

По думите му дори най-простите професии сега изискват да можем да използваме дигитални технологии постоянно.

"Една каса в супермаркета е един компютър. Даже и човекът може да изчезне скоро. И трябва да можем да ги използваме не само за да влизаме в социалните мрежи."

Вихра Ерамян допълни, че съвременните деца от малки имат достъп до различни устройства и технологии, но това е свързано по-скоро с игри и развлекателни форми.

"Ние използваме любопитството на децата към технологиите, за да реализираме съвременен образователен процес." 

Повече по темата чуйте в звуковия файл.
По публикацията работи: Яна Боянова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна