Eмисия новини
от 22.00 часа
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Само 3 хотела в Слънчев бряг ще продължат да работят по новата мярка за настаняване на украински бежанци

Олена Коцева: Няма никаква информация в кои хотели, къде и в кои бази ще бъдат изместени хората

Украински бежанци, напускащи хотел в Слънчев бряг
Снимка: БГНЕС
До 31 май бежанците от Украйна трябва да напуснат хотелите по Черноморието, които не продължават да участват в държавната програма.

Само 3 хотела в Слънчев бряг ще продължат да работят по новата мярка за настаняване на украински бежанци, която предвижда финансова помощ от 15 лева на ден. Трите почивни бази се намират в западната част на курорта, а местата за настаняване вече са запълнени. Днес последните 40 украински граждани напуснаха един от големите хотелски комплекси в Слънчев бряг, защото след два дни там пристигат първите организирани групи туристи.

Последните украински граждани освободиха стаите на големия хотелски комплекса в началото на Слънчев бряг тази сутрин. Собственикът на почивната база Венелин Ташев първи обяви, че чака туристи преди да изтече месецът, когато помощта от 40 лева ще бъде намалена на 15 лева за бежанец.

В различни посоки тръгнаха украинските граждани, които напуснаха хотела. Част от тях се връщат в Украйна. Други отиват на квартира в Несебър, а има и такива като жена, която казва, че има апартамент в Слънчев бряг, но заради програмата за подпомагане е избрала да се настани в хотел.

"Както винаги няма никаква информация. Никой не знае в кои хотели, къде и в кои бази ще бъдат изместени хората". Това каза в интервю за предаването "Нещо повече" по програма "Хоризонт" Олена Коцева, председател на на украинските дружества в България:

Олена Коцева

"От хора, които идваха при нас да получават помощ, която успяваме да раздаваме, вече имаше такива, които от морето са преселени в планински курорти, в някакви общежития, в някакви бази, при нормални условия за живот, поносими, но без никаква организация за изхранване на тези хора и те всъщност остават на собствени средства, ако имат такива, на пенсия, ако получават редовно такива. От хората, които идват, постоянно чувам, че пенсиите се изплащат много нередовно, възрастните хора са оставени само на помощи, които получават от такива центрове като нашия. Слава Богу, че не сме само ние единствените и това е хубаво. Лошото е, че няма организация и няма предварителна информация".

От звуковия файл можете да чуете целия репортаж на Даниела Костадинова.
Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.