Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На 1 юни

Класически, фолклорни и модерни танци в НДК представят възпитаници на 70-годишното НУТИ

Снимка: НУТИ

Националното училище за танцово изкуство (НУТИ) отбелязва 70 години от създаването си със специален концерт на свои възпитаници.
Празникът е на 1 юни, а удоволствието за зрителите е в зала 1 на НДК.

В тържествения концерт спектакъл ще участват ученици от трите специалности -  "Класически танц", "Български танци" и "Модерен танц".

"Училището е започнало първо с класическия танц - на 5 февруари 1951 г., но много бързо фолклорът ни догонва. Не забравяме това, което е направил Анастас Петров за професионалното танцово изкуство в България. През 2004 г-. се въвежда и профилът "Модерен танц". Първите преподаватели в училището са най-добрите професионални изпълнители", каза пред Радио София Риолина Топалова - ръководител специалност "Класически танц".


През 1956 г. се включват българските фолклорни танци и школото е преименуване на хореографско училище, допълни Асен Павлов - ръководител специалност "Български танци", известен и като създател на ансамбъл "Чинари". И подчерта, че приемственост има и в трите специалности.

"Специалността "Модерен танц" днес градим по съвременна, европейска програма, която непрекъснато се обогатява. Танцьорите ни стават с много по-силна и стилна техника, по-атрактивни", изтъкна Галина Сребрева - ръководител специалност "Модерен танц" .

От 2011-а насам стана традиция в НДК да бъде представено последното и най-доброто, постигнато през съответната учебна година от възпитаниците на НУТИ.

Тази година отново публиката ще види и ще се радва на широка жанрова палитра от танци.

Чуйте повече от разговора на Катя Василева.

По публикацията работи: Георги Нейков

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна