Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кристалина Георгиева: Фрагментацията на света е най-голямата тревога за МВФ

Кристалина Георгиева
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Фрагментацията на света, а не ново икономическо забавяне на глобалната икономиката, е най-голямата тревога за Международния валутен фонд. Това заяви управляващият му директор на Кристалина Георгиева в дискусия в Давос, където се провежда Световният икономически форум

Международният валутен фонд понижи прогнозите си за световната икономика от 4,9 на 3,6 на сто заради руската инвазия в Украйна.

Икономическите прогнози ще се влошават и в това няма съмнение, коментира управляващият директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева.

"Това, което ни притеснява повече, е рискът, че отиваме към свят, в който има повече разделение с търговски и валутни блокове и който се отдалечава от това, което имаме – все още интегрирана глобална икономика", посочи управляващият директор на МВФ.

Георгиева обърна внимание на уроците, които трябва светът да научи от пандемията – че се нуждаем от единство, за да се справим с всяка криза:

"Тенденцията към фрагментация е много силна. Аз живях от другата страна на Желязната завеса. Мразех я. Това, което ме плаши изключително много, е, че в съня си вървим от горещата война към студена'.

Георгиева припомни, че пред света стоят много кризи, каквато е продоволствената – причинена заради войната в Украйна, климатичната, инфлацията и проблемите с веригите на доставки.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна