Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кристалина Георгиева, МВФ: Глобалната икономическа перспектива се влоши от април насам

Участие на Кристалина Георгиева, МВФ на Световния икономически форум в Давос
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Управляващият директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева заяви в понеделник в Давос, че глобалната икономическа перспектива се е влошила от април насам, когато МВФ за последно представи своите макро прогнози.

Според нея перспективата пред световната икономика се в влошила през настоящия месец, след като през април МВФ понижи прогнозата си за растеж на БВП за 2022 г. и за 2023 г. поради войната в Украйна, забавянето на китайската икономика и глобалните ценови шокове, особено по отношение на храните, каза тя.

"За кратък период от време хоризонтът притъмня", отбеляза Георгиева.

През април МВФ понижи прогнозите си за растежа на БВП в глобален план до 3,6% през тази и през следващата година.

Г-жа Георгиева също така отбеляза по време на Световния икономически форум в Давос, че не очаква глобална рецесия, но също така не може да изключи такава. Попитана дали очаква рецесия, тя каза: "Не, не в този момент. Това не означава, че е изключено".

В публикация в блог преди събитието шефът на МВФ каза, че глобалната икономика е изправена пред "най-голямото изпитание от Втората световна война", като инвазията на Русия в Украйна утежнява остатъчните икономически последици от кризата с Covid-19, потискайки икономическия растежа и довеждайки инфлацията до най-високи нива от няколко десетилетия насам.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна