Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Татяна Дончева: Най-тревожното на българския вариант на закона "Магнитски" е начинът на мислене

Татяна Дончева
Снимка: БГНЕС

"Нов извънреден орган да защитава националната сигурност е опит за правене на закон "Магнитски" в български условия. Без да се даде сметка, че когато един такъв закон се прави в САЩ, мерките се правят по един начин, а в малка държава – по друг".

Това каза пред БНР Татяна Дончева, лидер на "Движение 21". И допълни, че вместо специализирани съд и прокуратура да се правят извънредни органи, които да фабрикуват извънредни списъци по доноси, които да замразяват имущество, буди тревога.

"Законите на Хитлер от края на 30-те години на миналия век са с такова съдържание. След края на Втората световна война има някои подобни закони, които да преследват фашистите и техните наследници. В света се развива явление, за което не знаем в подробности - конфискуване на имущество на руски олигарси, а не е ясно на какво основание се отнема това имущество".

В предаването "Хоризонт за вас" Дончева допълни, че най-тревожното на този законопроект е начинът на мислене:

"Това е фашизоиден начин на мислене. Такъв произвол на изпълнителна власт, която да прави списъци по доноси за лица, на които трябва да бъде отнето или замразено имущество, не е познато в наши дни. Ние сме обявени за демократична страна с пазарна икономика".

Според нея този законопроект реално работи от първото служебно правителство, в което Кирил Петков и Асен Василев са били министри.

"Няма нужда да се докарваме на всички велики сили, папагалствайки и слагайки се по този унизителен начин... Властта е тежка, тя се изразява в отговорност и предвидливост. Дотук не виждам предвидливи хора, виждам папагали, които смятат, че някое посолство ще ги държи на власт".

Интервюто с Татяна Дончева можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Лозина Владимирова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.

Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени