Eмисия новини
от 22.00 часа
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Румен Радев очаква коалиционният съвет тази вечер да следва решенията на КСНС от януари

Снимка: president.bg

Президентът Румен Радев очаква коалиционният съвет на управляващите тази вечер, който е посветен на отношенията с Република Северна Македония, да следва решенията на Консултативния съвет за национална сигурност по същата тема от януари тази година, да отстоява българския интерес, както и Копенхагенските критерии за членство в Европейския съюз: 

"Ако всичко това се случи, ние по най-добрия начин ще помогнем на Република Северна Македония да върви по този път. Що се отнася до свикването на Консултативния съвет за национална сигурност, аз се надявам, че заради фокусът, който е поставен от правителството върху външната политика, то няма да губи от поглед тежката социална и икономическа криза в страната. Очаквам този устрем и енергия, които се влагат за решаването на проблемите на Република Северна Македония по нейния път към Европа, да се прилагат в не по-малка степен за решаване на проблемите на българските граждани".

Относно т.нар. български закон "Магнитски” Радев заяви:

"Очевидното нежелание на прокуратурата да се бори с корупцията в България не означава, че трябва да се погазват основни закони и човешки права, за да се търси справедливост".


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Най-четени