Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Енергийната сигурност е от решаващо значение, заявиха Борис Джонсън и Виктор Орбан

Виктор Орбан и Борис Джонсън
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Британският премиер Борис Джонсън разговаря с унгарския си колега в петък вечерта, за да обсъди въвеждането от ЕС на петролно ембарго срещу Русия.

Двамата премиери се съгласиха, че гарантирането на енергийната сигурност и на вътрешната стабилност на единния блок е от "решаващо значение", отбелязвайки, че безкрайна конфронтация в Украйна ще причини само повече страдания.

В изявление, публикувано от кабинета на британския министър-председател, Джонсън изрази надежди Европейският съюз да продължи с шестия си пакет от санкции срещу Русия, като се има предвид първостепенния приоритет за прекратяване на войната в Украйна възможно най-скоро.

Освен това Джонсън заяви, че Лондон е наясно с предизвикателствата, пред които са изправени европейските държави при получаването на енергийни доставки, но подчерта, че международната общност трябва да продължи да прилага "максимален икономически натиск", за да осакати военната машина на руския президент Путин.

По-рано тази седмица Унгария поиска въпросът с петролното ембарго да не се разглежда по време на срещата на върха на ЕС следващата седмица, като поиска от съюза да предложи решения, преди да бъдат договорени каквито и да е петролни санкции.

Междувременно британският премиер изрази своята вяра, че украинските военни сили ще се бият толкова дълго, колкото е необходимо, и отдаде почит на техните доблестни усилия.

И двамата лидери се съгласиха да поддържат тесни контакти, посочват от кабинета на британския министър-председател.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна