Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Годишна среща на Националната оръжейна асоциация на САЩ на фона протест

Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп говори по време на събитието в конгресния център George R Brown в Хюстън, Тексас, САЩ, 27 май 2022 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Стотици хора излязоха на протест в американския град Хюстън пред сградата, където се провежда годишната среща на Националната оръжейна асоциация на САЩ.

Те настояват да се поставят под контрол продажбите на оръжие. Протестът е дни след поредната масова стрелба в страната - в начално училище в щата Тексас бяха убити 21 души, повечето деца. Участниците в протеста носеха кръстове и снимки на жертви на стрелбата.

"Защитете децата ни, не оръжията" и "Вашето хоби не струва колкото живота на нашите деца", се четеше на плакатите, носени от демонстрантите.

"Никой от нас няма да е спокоен, докато нещо не се промени. Твърдя, че ние всички сме ходещи мъртъвци, ако не бъде направено нещо, защото следващия път може да е всеки един от нас", заяви участник в протеста.

По време на срещата бившият американски президент Доналд Тръмп отхвърли призивите за затягане на контрола върху оръжията. По думите му хората трябва да могат да се защитават от  злото.

"Дори всеки честен и почтен американец да предаде оръжието си, престъпниците няма да направят същото никога, злото в нашия свят не е причина да лишаваме от оръжия гражданите, които спазват законите, знаят как да използват тези оръжия и могат да защитят много други", заяви Тръмп. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна