Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Товарен кораб е напуснал пристанището в Мариупол

| обновено на 31.05.22 в 18:07
Пристанището в Мариупол, 29 април 2022 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

За първи път от завземането на Мариупол, товарен кораб е напуснал азовското пристанище, съобщи лидерът на проруските сепаратисти в Донецк Денис Пушилин. Корабът, натоварен с 2500 тона стомана, е отпътувал за Русия. Украинските власти твърдят, че стоманата е открадната. Останалите украински пристанища на Азовско и Черно море остават блокирани. Ситуацията в Източна Украйна остава напрегната.

Руските войски контролират около половината от Северодонецк - града, където през последните седмици се водят най-тежките боеве в Донбас.

Съобщението дойде от кмета Александър Стрюк. Той допълни, че агресорът понася тежки загуби, жертви има и сред мирните жители, за които се смята, че са около 12 хиляди.

По-рано във вторник в интервю за ТАСС лидерът на самопровъзгласилата се Луганската народна република Леонид Пасечник посочи, че нападението срещу главния град на Луганска област продължава по-дълго от очакваното, включително заради намиращите се там големи химически заводи. "Искаме да запазим инфраструктурата", обясни сепаратисткият лидер. Украинският президент Володимир Зеленски твърди, че 90 процента от сградите в Северодонецк са сравнени със земята.

На руски обстрел е подложен и град Славянск в Донецка област.

Боеве се водят и в южната Херсонска област, където украинските войски са успели да изтласкат окупаторите.

В анализ на британското министерство на отбраната се казва, че руските сили рискуват да загубят контрола в други части на Украйна извън Донбас, където са концентрирали силите си. В района на Херсон украинсксата армия си е върнала контрола над някои села.
"Срязахме гумите на камиона и го изтеглихме с трактор до нашите, за да го използват за резервни части. Като партизани сме", разказва Светлана от Плющевка, недалеч от Миколаев. В Одеса отекват единични експлозии.

"Полкът "Азов" е терористична организация и украинските бойци от металургичния завод "Азовстал" ги очаква смъртна присъда", заяви Юрий Сироватко, министър на правосъдието в самопровъзгласилата се Донецка народна република. Близките на украинските бойци призоват за размяна на задържаните срещу руски военнопленници.

По-късно днес се очаква разследващите на предполагаемите военни престъпления в Украйна да обявят резултатите от работата си.

Украйна, Полша и Литва създадоха общ разследващ екип. Международният наказателен съд също започна разследване въз основа на събраните от мисия на ОССЕ доказателства.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна