Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

71% са готови да участват в програми за енергийно обновяване на сградата, в която живеят, сочи проучване на "Алфа рисърч"

Боряна Димитрова: Коалицията се лута между "Мисията невъзможна" и "Умирай трудно"

"Нито една от тези мисии невъзможни не доведе до гибелта на коалицията на този етап"

| обновено на 01.06.22 в 18:05
Боряна Димитрова
Снимка: БГНЕС

"Коалицията се мята или влиза от епизод в епизод на две продукции – първата е "Мисията невъзможна", лута се между един, втори, трети епизод на "Мисията невъзможна", но същевременно правителството държи под око и следващата продукция – "Умирай трудно" – 1,2,3. Нито една от тези мисии невъзможни не доведе до ада, до гибелта на коалицията на този етап".

Това коментира в интервю за БНР социологът Боряна Димитрова, управител на “Алфа Рисърч”. Тя смята за много възможно далечният хоризонт на коалицията да са местните избори догодина.

Има две големи неизвестни, два фактора за връщане на доверието в кабинета – първият е дали ще бъдат антиинфлационни, за да укротят ръста на цените или хората ще бъдат в догонваща позиция, посочи тя.

"Ако инфлацията не продължи да нараства с такива стремителни темпове, тогава можем да очакваме известно успокоение у хората, известна предвидимост".

Вторият аспект е конкретизирането на мерките, например двете тарифи за консумация на ток, вода и парно, какви ще бъдат лимитите на т.нар. евтина тарифа и откъде започва по-скъпата, допълни социологът.

Според Димитрова "има ресурс в тези мерки, но все още техният сумарен ефект и според специалистите, и според общественото мнение остава неясен".

По данни от последното проучване на "Алфа Рисърч" 71% са готови да участват в програми за енергийно обновяване на сградата, в която живеят, със споделено финансово съучастие между държавата и собствениците, съобщи Боряна Димитрова.

"Не сегашният тип "Лего" обновяване. Над 80% от хората съвсем не чакат само тези програми – някои са си сменили дограма, други са направили топлоизолация и виждаме тези сгради тип "Лего".

Център за енергийна ефективност ЕнЕфект

Ускореният процес по обновяване на сградите е ключов инструмент за намаляване на неблагоприятните ефекти върху климата и подобряване на качеството на живот на хората. Европейската кампания "Да обновим Европа" има за задача да насърчи изграждането на енергийно ефективен сграден фонд до 2050 г.

Девет са организациите в България, които обединяват общи усилия за постигне на тази цел и у нас. Коалиция "Да обновим България" е името на съвместната инициатива, която заедно със социологическа агенция „Алфа Рисърч“ реализира изследване на нагласите на българите по отношение санирането на сградите.

Проучването, реализирано в три големи български града - София, Габрово и Бургас, показва, че над 70% от запитаните искат да обновят домовете си, но при условие, че получат помощ от държавата. Готовността на българите да участват със собствени финансови средства в процеса по саниране също е висока.

В предаването "Нещо повече" инж. Стефан Кенарев, бивш председател на Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране, обясни, че за саниране на жилищен блок по новата програма техническият паспорт и енергийното изследване не могат да са за сметка на програмата, както е било преди, а трябва да са направени предварително:

"При изпълнението на мерките трябва да се спазват изискванията на тези два документа. Първо трябва да има Сдружение за етажна собственост, за да има нещо като юридическо лице, което да поеме тази отговорност". 

Инж. Кенарев изказа притеснение от това, че в новата програма за саниране се изважда възможността да бъдат финансирани поставени на покривите на сградите фотоволтаици. 

"Като че ли отново са набляга главно на обвивката на сградата", подчерта той.

Интервюта с Боряна Димитрова и Стефан Кенарев, както и репортаж на Виктория Петрова можете да чуете от звуковите файлове.

По публикацията работиха: Яна Боянова, Наталия Кръстева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна