Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кремъл: Русия предприема мерки за минимизиране на въздействието на петролното ембарго на ЕС

Дмитрий Песков
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви в сряда, че Русия предприема "систематични и целенасочени" мерки, за да намали въздействието на петролното ембарго, наложено от Европейския съюз, предаде Ройтерс.

Той предупреди, че санкциите на Европейския съюз срещу руския петрол ще ударят световния енергиен пазар и посочи, че Москва може да пренасочи износа, за да ограничи собствените си загуби.

Лидерите на ЕС тази седмица договориха ембарго върху вноса на руски суров петрол, което има за цел да ограничи с  90% износа на петрол от Русия за 27-членния блок до края на годината.

"Тези санкции ще имат отрицателно въздействие върху целия континент – за европейците, за нас и за целия световен енергиен пазар“, каза пред репортери говорителят на Кремъл.

През 2021 г. повече от една четвърт от петрола в Европа идваше от Русия, като на ЕС се падат почти половината от общия руски износ на суров петрол и петролни продукти през миналата година,. според Международната агенция по енергетика (МАЕ).

Москва вече е започнала да пренасочва доставките далеч от Европа след налагането на санкциите, каза говорителят на Кремъл.

"Това е целенасочено, системно действие, което ще ни позволи да минимизираме негативните последици", каза Песков.

Индия е сред тези, които са спечелили от прекъсването на руските доставки, закупувайки рекордни количества руски петрол с голяма отстъпка спрямо пазарните цени за еталонния суров петрол, посочва Ройтерс.

Дмитрий Песков също така настоя, че Русия "не се намесва по никакъв начин" в износа на украинско зърно, като вместо това обвини украинските сили, че минират водите близо до нейното черноморско крайбрежие. Той увери, че Русия е "готова да съдейства за ескортирането на кораби, натоварени със зърно до международни води".

Песков посочи, че в момента "няма ясно разбиране" относно предложената от Турция среща между представителите на ООН, Украйна и Русия.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна