Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Украинските сили са си възвърнали около 20% от загубената територия в град Северодонецк

Украинските военни са си върнали около една пета от изгубената територия на град Северодонецк при сраженията с руската армия, твърдят от украинска страна. Според Киев Русия изпраща украинско зърно в различни страни.

Руските части правят опит за настъпление след часове интензивен обстрел, само за да бъдат изтласкани обратно, каза управителят на Луганска област Сергий Хайдай и добави:

"Аз лично чух много пъти, че Северодонецк е окупиран, че руската армия го е превзела напълно. Искам да ви кажа, че това не е така. И докато преди ситуацията беше различна, и процентът беше около 70, сега успяхме да ги отблъснем с приблизително 20 на сто."

Украинският президент Володимир Зеленски заяви снощи, че въоръжените силите на страната му са постигнали известен успех там напоследък.

Хайдай изтъкна, че ако украинските сили разполагат с достатъчно западни далекобойни оръжия, биха могли да се справят с руската артилерия. 

"Но щом имаме достатъчно западни далекобойни оръжия, ще отблъснем артилерията им от нашите позиции. И тогава, повярвайте ми, руската пехота просто ще бяга", посочи още той.

Швейцария обяви, че няма да позволи оръжия, закупени или произведени в страната, да бъдат изпращани чрез трети държави в Украйна. Според законите на страната оръжеен износ не може да бъде одобрен, ако държавата получател в момента участва във въоръжен конфликт.

Отделни части и пакети обаче могат да бъдат предоставяни на европейски оръжейни компании, дори ако с тях бъде произведена продукция, която след това може да бъде използвана в Украйна.

Украинският посланик в Анкара Василий Боднар заяви, че Русия изпраща откраднато украинско зърно на различни страни, включително Турция, като поясни, че износът се осъществява през Кримския полуостров. Украинските власти са помолили турската страна да помогне за решаване на проблема.

По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна