Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Още предложения за ветрогенератори в Добруджа

Продължава засиленият интерес за поставяне на ветрогенератори или както ги наричаме разговорно - „перки“, в Добруджа. Преди около месец в предаването на Радио Варна „Пост фактум“ кметицата на Община Добричка Соня Георгиева съобщи, че ще организира местен референдум за намерението да се изградят ветрогенератори край 15 добрички села  - Тянево, Божурово, Долина, Житница, Златия, Камен, Козлодуйци, Ловчанци, Лясково, Малка Смолница, Миладиновци, Росеново, Орлова могила, Самуилово и Смолница.

Предлагат референдум за намерението за изграждане на ветрогенератори край 15 добрички села

Различни фирми, обаче, са изявили интерес към поставянето на перки и в землището на община Генерал Тошево. Заместник-кметът Дeян Димитров каза за Радио Варна, че има три инвестиционни предложения. Исканията в тях са различни: едните за изработване на Подробрен устройствен план, другите за промяна на ПУП. Едно от мащабните предложения е да бъдат разположени 70 перки върху над 450 дка от землищата на пет села - Житен, Градини, Сноп, Дъбовник и Пчеларово. Височината на стълбовете ще бъде до 200 метра, а заедно с турбината - до 300 м. В заданието на проекта е посочено, че подстанцията е на 102 дка земя, а за всеки генератор се предвиждат по около 4 дка, съобщиха от онлайн изданието "Български фермер".

Инвестиционното предложение е на „ВПД Уинд 1" ЕООД. Варненското дружество е част от водеща германска компания, специализирана в проектирането, разработването, изграждането и оперирането на ветроенергийни и соларни паркове. Компанията присъства в 31 страни на 4 континента и има обща инсталирана мощност 6670 мегавата.

Заместник-кметът на Община Генерал Тошево Димитров съобщи, че има 4-5 подписки срещу предложението, постъпили в местната администрация, от земеделски стопани и жители от няколко населени места. Вече са изпратени на фирмата. Общината е трябвало да осигури публичност на задание за изготвяне на ОВОС - Оценка на въздействието върху околната среда, което вече е направила. Общинският съвет е отказал издаването на Подробен устройствен план.

„Земята в общината масово е трета категория. При нас всичко е чернозем“, уточни Димитров.

Естествено, притесненията на хората от този район на Добруджа произтичат от факта, че това е плодородна земя, а земеделието е основният им поминък.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна