Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ресорната комисия в НС отхвърли актуализацията на бюджета

| обновено на 10.06.22 в 09:07
На заседанието на Комисията по бюджет и финанси на НС, в центъра - Любомир Каримански.
Снимка: БГНЕС

Бюджетната комисия в парламента отхвърли актуализацията на държавния бюджет. С 11 гласа "за", осем "против" и три "въздържал се" - на партия "Има такъв народ", актуализацията на държавния бюджет не бе одобрена от ресорната комисия.

Въпреки това тя ще бъде разгледана на първо четене в пленарната зала, обяви председателят на комисията и депутат от ИТН - партията, която напусна вчера управляващата коалиция, Любомир Каримански. 

По-рано с 13 гласа "за", нито един "против" и 6 "въздържал се" актуализацията на бюджета на Държавното обществено осигуряване бе приета на първо гласуване от ресорната комисия. Актуализацията на бюджета на НЗОК също мина на първо четене.

След като Бюджетната комисия в НС отхвърли актуализацията на държавния бюджет, но прие промените в бюджетите на ДОО и Здравната каса, вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев предупреди, че ако ситуацията се повтори и в пленарната зала, е застрашено увеличаването на пенсиите.

Как протече заседанието на Бюджетната комисия

Дебатите по бюджетите на Държавното обществено осигуряване, където е записано увеличението на пенсиите, и промените в парите за Здравната каса преминаха спокойно. При гласуването на актуализацията на държавния бюджет се чуха критики, че няма да се изпълни приходната част, а в края на заседанието бе поискана 15-минутна почивка.

След това и след две гласувания 11 гласа "за" осигуриха "Продължаваме промяната", БСП и "Демократична България", 8 "против" бяха на ГЕРБ и ДПС, а 3 "въздържал се" - на "Има такъв народ".

"Така или иначе бюджетът отива в зала, залата ще реши", заяви Любомир Каримански.

Вицепремиерът Асен Василев коментира:

"Оттук-нататък трябва да се види дали залата ще го приеме, надявам се в зала да се прояви разум, тъй като неприемането на бюджета означава, че няма да има увеличение на пенсиите, няма да има антикризисни мерки, няма да има облекчение за работещи родители. И това, да се играят политически игрички на гърба на българския народ, за мен е недопустимо“.

По-рано от тютюневия бранш поискаха отсрочка за повишаването на акциза на цигарите тази година, а вицепремиерът се съгласи това да се случи от първи септември, а не от първи юли. Това означава, че поскъпването ще е по-късно през годината.

Повече по темата чуйте в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени