Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Илияна Йотова: Колкото повече отдалечим датата на изборите, толкова по-добре

Вицепрезидентът Илияна Йонова в Ловеч
Снимка: Пламен Христов

Вицепрезидентът Илияна Йотова призова премиера Кирил Петков спешно да проведе консултации с председателите на парламентарните групи, за да може до края на месеца да бъде постигнат максимален консенсус по няколко важни теми:

"Актуализацията на бюджета трябва да стане до края на този месец. Вчерашното решение на бюджетната комисия да отхвърли проекта за актуализация е достатъчно тревожен и опасен прецедент. Затова струва ми се, че тези разговори трябва да се проведат в рамките на управляващата коалиция, както и с ръководствата на опозиционните парламентарни групи, за да може да се гарантира поне минимума от тази актуализация".

Йотова допълни, че сега не е време за избори заради сложната обстановка, свързана с войната в Украйна. Необходим е действащ парламент, който да взема решения, подчерта вицепрезидентът:

"Защото България може да бъде изправена в ситуация да взема много тежки решения. Колкото повече отдалечим датата на изборите, толкова по-добре. Разбира се, ще бъде много трудно, но в ръцете на министър-председателя е да предложи толкова силни решения, че те да не могат да бъдат отказани за приемане от страна на опозицията. Ако те са в интерес на българските граждани, не виждам кой може да му попречи".

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна