Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

САЩ: Край на Covid тестовете

| обновено на 11.06.22 в 00:55
Снимка: БНР

Администрацията на Байдън заяви, че ще отмени изискванията за тестване за коронавирус за всички пътници, които идват в САЩ от чужбина, премахвайки от полунощ в неделя едно от последните все още действащи ограничения за пътуване в САЩ на Covid-19, предава АП.

Центърът за контрол на заболяванията (CDC) реши "въз основа на науката и данните", че е време да се премахне ограничението, заяви в петък пред "Политико" високопоставен служител на администрацията. "CDC ще направи повторна оценка на това решение след 90 дни и както и при други политики, CDC ще продължи да го оценява непрекъснато", каза служителят.

От известно време авиокомпаниите и туристическият бранш настояват ограниченията да бъдат отменени, като твърдят, че те обезкуражават пътуванията със самолет в момент, когато пътниците проявяват все по-голям интерес към полетите.

Миналия месец лидерите на организацията "Airlines for America", която представлява най-големите въздушни превозвачи, и на Асоциацията на пътуващите в САЩ се срещнаха с представители на Белия дом, за да поискат отново от администрацията да отмени изискването за тестване с аргумента, че случаите на Ковид намаляват по света. Освен това те заявиха, че САЩ не изискват тестване от пътниците, които преминават сухопътна граница, за да влязат в страната, и федералното правителство не изисква отрицателен тест за Ковид, за да пътуват в страната.

В петък висшият служител на администрацията заяви, че Центърът за контрол на заболяванията все още препоръчва тестване преди "всякакъв вид" пътуване със самолет.

Белият дом заяви, че CDC все още може да върне това тестовете в зависимост от нарастващия брой случаи на Covid-19.
По публикацията работи: Георги Даскалов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!