Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борислав Сандов: Бащата на Кирил Петков е изразявал гражданска позиция за АМ "Струма", няма шуробаджанащина

Борислав Сандов
Снимка: БГНЕС

"Докато няма решение на Народното събрание, аз ще продължавам да действам по начина, по който са ни избрали, с коалиционното споразумение." Това каза пред БНР вицепремиерът и министър на околната среда и водите Борислав Сандов за трусовете в управляващата коалиция и възможните варианти за управление занапред - правителство на малцинството или програмен кабинет.

България вече губи пари от Европа, изтъкна вицепремиерът и даде пример с липсата на решение за енергийния преход във въглищните региони.

"Ние вече губим пари от Фонда за справедлив преход, поне половината за тази година, а те са над 150 милиона. Вече губим пари от липсата на начало на Плана за възстановяване и устойчивост. Ако това се забави, тези средства, които биха идвали по тези две направления, са всъщност милиарди и това са пари, които ще бъдат пропуснати за българската икономика и българските граждани."

През годините са развивани грешни политики за разчистването на речните корита, подчерта Сандов в предаването "Преди всички" след поройните дъждове през уикенда.

"Корекцията на реките често пъти води до наводнения, въпреки че се прави за превенция от наводнения. Реките сами правят своите речни корита в зависимост от самия речен оток, те се изменят във времето. Човекът, в опит да нагоди своята дейност, понякога ги изправя, слага стени…"

Няма пари за превенция от наводнения, обикновено тези пари се отпускат за последствията, заяви екоминистърът.

По казуса с Кресненското дефиле и трасето на АМ "Струма" в района и изразеното мнение от бившия министър на регионалното развитие Николай Нанков за намеса на бащата на премиера, министърът на околната среда и водите коментира:

"Бащата на Кирил Петков няма никакво касателство, ако говорим за официални действия, официални решения и участие на лица по официален ред в този процес. Нито е част от проектанта, нито е част от изпълнението, нито е част от някоя от институциите, които вземат решения по този въпрос. Това е абсолютна спекулация. Това, което е правил бащата на Кирил Петков, е, че е изразявал своята гражданска позиция по тази тема. За никаква шуробаджанащина не може да става въпрос и за никакво официално участие на бащата на Кирил Петков в този процес."

Днес МОСВ ще представи отчет за свършеното през шестте месеца от началото на мандата.

Цялото интервю слушайте в звуковия файл. 
По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени