Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Протест пред парламента в подкрепа на Никола Минчев (видео)

| обновено на 16.06.22 в 22:40

С викове "Мафията вън" недоволни граждани блокираха движението по булевард "Цар Освободител" в района на Народното събрание. Там се провежда вторият за деня протест в подкрепа на Никола Минчев, който беше освободен днес от поста председател на Народното събрание с гласовете на депутатите на ГЕРБ, ДПС, "Възраждане" и "Има такъв народ".

Събитието бе организирано във Фейсбук под наслов: "Мафията отстрани Минчев: да защитим европейска България без мафия".

"Сега ще има вот на недоверие. И този вот на недоверие да не ви разочарова. Защото този вот е една от стъпките, която ще минем и ще я преминем. Успяхме да спечелим изборите, но същите тези хора ни вкараха задкулисие, което ще продължи да върви с нас. Това задкулисие ще бъде отрязано", каза на протеста министър-председателят Кирил Петков.

"Това, което вие правите вие в момента тук, ни дава на всички силата - и на мен конкретно, че ние ще се върнем - по-силни, няма да се отказваме, не си го и помисляйте", каза от своя стран Никола Минчев.

Никола Минчев сред протестиращи


Ето какво казаха някои от участниците в протеста:

"Мотивите са, че интелигентните, мислещи, можещи хора трябва да бъдат оставени да си гледат работата, а не всеки път да се появява мафията и да изрива всичко, което си струва."

"Тук към, защото взе да ми писва от всички безобразия, които се случват в Народното събрание."

"Това гласуване за мен не беше насочено срещу Никола Минчев, а беше тест за вота другата седмица срещу правителството, за да може да се тества дали ще мине новото мнозинство."

"И го тестваха, и мина. Очевидно трябва да се готвим за нови избори."

"ИТН дойдоха с обещанията, че ще изчегъртат ГЕРБ. Днес се съюзиха безобразно, безогледно и позорно с ГЕРБ, с ДПС и с "Възраждане", за да изчегъртат председателя на Народното събрание. Очевидно изборите идват", каза депутатката от ДБ Антоанена Цонева.
"Ние от "Промяната" сме заедно с българския народ. Идвайте всички на площада. Не оставяйте задкулисието да води държавата към избори. Изборите в момента са най-лошата алтернатива", обяви от своя страна депутат от "Продължаваме промяната".


Снимки: Диана Костова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна