Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Парламентът отстрани председателя си. Опозицията и ИТН свалиха Никола Минчев

| обновено на 16.06.22 в 15:12
Снимка: БГНЕС
Народното събрание остана без председател, след като депутатите от опозицията и "Има такъв народ" гласуваха за оставката му.

Предложението бе прието със 125 гласа "за" срещу 113 "против" и 1 "въздържал се" при гласували 239 депутати.

По предложение на депутата от ПП Николай Ангов имаше прегласуване, като резултатът бе същият.

В подкрепа на Никола Минчев гласуваха от "Продължаваме промяната", БСП, "Демократична България" и независимите, отцепили се от ИТН.

След гласуването Минчев получи ръкопляскания от цялата пленарна зала.

Той отправи емоционално послание към депутатите.

"Всички знаят, че истинското основание да се иска моята оставка е същото, което стои и зад вота на недоверие другата седмица – в пленарната зала има ново мнозинство. Аз влязох в политиката и в Народното събрание с желание за промяна на един модел, който властваше в този момент.

Новооформящото се мнозинство в парламента не само не носи промяна, а твърдо ще съхрани този модел. В такъв парламент може би дори е по-добре аз да не бъда председателят. Защото се оказа, че тези, които щяха да изчегъртват, сега искат да изчегъртат мен."

Премиерът Кирил Петков взе думата и се обърна към всички в пленарната зала.

"Искам да ви успокоя – когато започнахме със служебния кабинет, ние осветихме големите схеми, свързани с Българската банка за развитие, когато спечелихме изборите, имахме коалиционен партньор, който е много зависим, но пътят е един – промяната идва и стъпка по стъпка България ще бъде различна."

Депутатът Крум Зарков от БСП обясни защо Минчев е важен за парламентарната демокрация.

"Мисля, че за господин Минчев това не е краят. Това е началото в политиката. И се надявам повече хора като него да виждаме сред нас, и навън, и в залата."

Безпринципна коалиция направи репетиция за вота на недоверие

По-късно в кулоарите на парламента премиерът Кирил Петков заяви, че формираната нова коалиция е безпринципна. Петков допълни, че въпреки гласуваната оставка на Никола Минчев няма да се откаже от кабинета си. По думите на премиера в парламента има депутати, които биха подкрепили правителството.

"Те се чувстват между страха да направят правилното нещо. Ако успеят да преборят страха си, аз знам, че вътре тяхната съвест ги кара да подкрепят България да не влезе в политическа криза – избори след избори. Тези хора всъщност, всички тези, които гласуваха днес против г-н Минчев, показаха ясно, че не им пука за тази страна, не се интересуват от собствената си идеология. Те са едни маркетингови фирми, които лъжат своите избиратели."

Според вече бившия председател на 47-ото Народно събрание Никола Минчев днешното гласуване показва, че вероятно и вотът на недоверие, който ще бъде гласуван следващата седмица, ще свали правителството.

"ГЕРБ, ДПС, "Възраждане" и останалите от "Има такъв народ" вече са заявили, че ще подкрепят вота на недоверие, така че ако всичко следва тази си логика, би трябвало той да мине по същия начин, по който мина и това гласуване. Това бе репетиция за тогава и демонстрация, че вече има такава коалиция", каза Минчев в кулоарите на парламента.

Как се стигна дотук?

В сряда между парламентарния шеф и опозицията избухна скандал в пленарната зала. Това се случи по време на изслушването на външния министър в оставка Теодора Генчовска, инициирано от ИТН, заради проблемите в държавната политика спрямо Северна Македония.

Опозицията настояваше изслушването да се проведе при закрити врата, тъй като първият ни дипломат се канеше да представи класифицирана информация пред депутатите. Управляващите обаче отказаха. Това даде основание на противниците им да твърдят, че прикриват "националното предателство" на премиера Кирил Петков.

През цялото време Минчев упорито отблъсваше непрекъснатите искания на опозицията да закрие заседанието за медиите и публиката. Завихри се дълга разправия, кулминацията на която беше заканата на ИТН да поиска оставката на председателя на Народното събрание.

Хората на Слави Трифонов изпълниха заплахата си и малко по-късно обявиха, че инициират подписка. За такова искане е необходима подкрепата на поне една трета от депутатите, т.е. 80 човека. А парламентаристите от ИТН, след разцеплението си, са едва 20 души.

Към тях обаче се присъединиха още 100 от ГЕРБ-СДС, ДПС и "Възраждане". Така те застанаха зад искането за предсрочно освобождаване от поста на Никола Минчев като председател на Народното събрание.

Сега предстои различните парламентарни сили да номинират кандидати за нов председател на парламента, както и обсъждане на кандидатурите им. А за поста отново се спряга името на бившия парламентарен шеф от ИТН Ива Митева, която бе на поста в предходните два парламента.

Петков: Никола Минчев е професионалист, признат и от ГЕРБ, ДПС, ИТН и "Възраждане"

Обсъждат освобождаването на Никола Минчев, гласуват. Дебатите на депутатите НА ЖИВО


По публикацията работи: Златко Желев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Административният съд в Пазарджик атакува пред КС текст от Изборния кодекс

Административният съд в Пазарджик внесе в Конституционния съд искане за установяване на противоконституционност на текст от Изборния кодекс. Това съобщиха от Върховния административен съд. Искането е свързано с административно дело, в рамките на който съдът установил несъответствие на текст от допълнителните разпоредби на Изборния кодекс и..

публикувано на 03.07.24 в 20:08
Стойко Петков и Роберто Петков в съдебната палата в Ловеч

Съдът в Ловеч задържа под стража баща и син заради побой край Карлуково

Окръжният съд в Ловеч отмени мерките, наложени от луковитския районен съд на двамата мъже, баща и син, обвинени като извършители на побоя над шофьор на автобус с туристи край село Карлуково и им наложи най-тежката мярка за неотклонение "Задържане под стража“. Задържаните за побоя над шофьор на автобус до Карлуково са освободени..

публикувано на 03.07.24 в 20:01
Кристина Джурджова, магистър фармацевт, управител на аптека в Монтана.

Фармацевти ще внесат в РЗОК предизвестия за прекратяване на договорите с НЗОК

Аптеки в Монтана се включиха в националния протест на фармацевтите. За 2 часа днес не се изпълняваха рецепти по Здравна каса (НЗОК). Протест на собственици на аптеки и фармацевти в цялата страна Протестът на аптеките днес: Защо фармацевтите недоволстват? "Не сме доволни, тъй като готвените промени в наредби на Касата и здравното..

публикувано на 03.07.24 в 19:55

Кабинетът предлага промени в бюджета, свързани с инвестиционната програма за общините

Кабинетът предлага промени в бюджета, свързани с инвестиционната програма за общините. С него броят на проектите се увеличава с 271 проекта, т.е. стават 2 529 броя. С направените предложения за промени прогнозният бюджет на проектите за 2024 г. се увеличава с 50,8 млн. лв., а общата прогнозна стойност на проектите за периода 1 януари 2024 - 31 декември..

публикувано на 03.07.24 в 19:52
Заседание на служебното правителство, ръководено от Димитър Главчев.

Служебното правителство назначи седем нови областни управители

Седем нови областни управители са назначени от служебния кабинет, става ясно от съобщение на правителствената пресслужба. Те ще ръководят областите Враца, Монтана, Разград, Смолян, Стара Загора, Шумен и Ямбол, като със същото решение са освободени досега заемащите длъжността. От съобщението излиза, че Севджан Съдкъев, чиято оставка от Надзорния..

публикувано на 03.07.24 в 19:19

"Хизбула" е изстреляла над 100 снаряда срещу Израел

Ливанската групировка "Хизбула" е изстреляла над 100 реактивни снаряда по цели в Северен Израел в късния следобед, съобщава "Ройтерс". Няма данни за жертви. Атаката дойде след гибелта на командир от "Хизбула" при израелски удар край южния ливански град Тир.

публикувано на 03.07.24 в 19:07
Президентите на Китай Си Цзинпин и на Русия Владимир Путин

Владимир Путин разговаря около час с китайския лидер Си Цзинпин в Астана

В рамките на форума на Шанхайската организация за сътрудничество в Астана Владимир Путин разговаря около час с китайския лидер Си Цзинпин. Путин заяви, че "руско-китайските отношения на всеобхватно партньорство и стратегическо взаимодействие преживяват най-добрия период в своята история и изтъкна, че те са изградени на принципите на равенство, взаимна..

публикувано на 03.07.24 в 18:43