Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Андрей Янкулов, АКФ: Кога службите са придобили информация за "Капитан Андреево" и как са реагирали?

Андрей Янкулов
Снимка: Личен архив

Антикорупционният фонд изпраща на европейските прокурори изнесената информация за фитосанитарния контрол на Граничния контролно-пропускателен пункт “Капитан Андреево” има съмнения за увреден финансов интерес на Европейския съюз.

По случая вече работи прокуратура, а вчера (15 юни) опит да изслуша бившия директор на Агенцията за безопасност на храните Пламен Моллов, за когато настоящият шеф на БАБХ Христо Даскалов обяви, че се е опитал да го подкупи, направи парламентарната Антикорупционна комисия. Той обаче не се яви.

Пред БНР адвокат Андрей Янкулов обясни, че рискът за сигурността на ЕС от влизането на всякакви стоки и вещества през тази граница е осезаем:

"Това е основният аргумент, за да потърсим отношението на Европейската прокуратура по казуса".

Той подчерта, че се хвърлят едни прогнозни стойности за ощетяване на Бюджета и попита кога службите са придобили тази информация и как са реагирали на нея:

"Тук е ключовият въпрос как националните органи подхождат по тези проблеми. След като те не действат, или действат по избирателен начин и недостатъчно ефективен начин - единствената възможност остава да се търси съдействието на общоевропейските органи".

Интервюто на Диана Янкулова с Андрей Янкулов в предаването "Нещо повече" можете да чуете от звуковия файл.

По публикацията работи: Наталия Кръстева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени