Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сметната палата ще прави финансов одит на проекта за удълбочаването във Варненското езеро

| обновено на 20.06.22 в 09:44
Ремонт на аварирал тръбопровод за отпадни води във Варненското езеро
Снимка: Община Варна

В Народното събрание вече е внесена процедурата, за да извърши Сметната палата финансов одит на проекта за удълбочаването на плавателните канали до пристанище Варна-Запад. Това съобщи в предаването „Post factum“на Радио Варна Лора Георгиева, старши правен съветник в Антикорупционния фонд.

От организацията публикуваха втория епизод от поредицата си „Блатни истории“ от Варненското езеро.

Според фонда там са представени факти, изнесени в разследването на журналиста Спас Спасов от „Дневник“, както и анализ на експертите на АКФ за схемата за удълбочаване на Варненското езеро, в която чрез серия груби нарушения на закона 435 милиона лева публични средства бяха източени от държавния бюджет към частни компании.

Вторият епизод започва с анализ на рисковете за Аспаруховия мост, който е в началото на удълбочаването. По думите на Лора Георгиева проектът носи рискове за сигурността на съоръжението:

„В рамките на работата по случая ние се натъкнахме на допълнителна информация, че всъщност мостът има и конструктивни дефекти, които допълнително застрашават неговата сигурност, особено в условията на удълбочаване.“

Основният проблем на целия проект е, че той се прави без цялостно планиране, допълни още Лора Георгиева:

„На практика едни над 320 милиона лева са дадени само за драгиране, тоест за копаене на дънна маса и за нейното изсипване в депо „Налбанка“, което е малко по обем, намира се в самото езеро и не е добре укрепено.“

Изкопаната маса се връща обратно в езерото и всъщност единственият спор между експертите е колко бързо става това, казва още Лора Георгиева.

„Блатни истории“ ще има и трета финална част.

Чуйте цялото интервю с Лора Георгиева в звуковия файл:


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна