Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Съдбата на скитника" - дебют на Ана Китанова в документалното кино

Кадър от филма "Съдбата на скитника"
Снимка: Фейсбук/ "Съдбата на скитника"

За един документален филм, който преди да е показан на масовия зрител, вече има награди. В средата на месец май режисьорката Ана Китанова беше отличена за дебют на Националния фестивал на българското кино "Васил Гендов“, организиран от Съюза на филмовите дейци.

Лентата се казва "Съдбата на скитника“ и в рамките на 55 минути разказва историята на Павел Йосифов - странна, но колоритна личност, която живее в една гора близо до Трън в къщичка от кал без ток и вода.

Това е петият филм на Ана Китанова, но първи документален след късометражните - "Възглавницата", "Мълчанието", "Жената от фара“ и "Закуски“. Курсовите й работи "Възглавницата“ и "Мълчанието“ са отличени на Международния фестивал за късометражно кино в Истанбул. Дипломният й късометражен филм "Жената от фара“, направен през 2014 година е селектиран за конкурсните програми в Задар, Драма, Варна и Турун.

Най-новият й филм "Съдбата на скитника“ разказва историята на 75-годишния Павел Йосифов, който живее живот, свързан с големи лишения по собствена воля, а не защото е крайно беден и няма възможност за нещо поне малко по-комфортно.

От звуковия файл можете да чуете целия репортаж на Светослава Кузманова.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна