Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Двата митинга в подкрепа на правителство се сляха пред НС

| обновено на 20.06.22 в 21:57
Снимка: Диана Костова, БНР

Двата митинга в подкрепа на правителство се сляха пред сградата на парламента. Там Никола Минчев беше посрещнат с аплодисменти.

Протестът продължава без напрежение, но движението на автомобили около парламента бе блоикрино до около 21:30 ч.

Премиерът Петков, придружен от съпругата си, се присъедини към протестиращите пред НС и им благодари за подкрепата. Той направи изказване и от трибуната 

Петков покани при себе си министрите Даниел Лорер и Николай Събев и подалият оставка спортен министър Радостин Василев, който заяви "могат да ни убият, но не могат да ни спрат".

Самият Петков благодари за подкрепата и каза, че хората, събрали се пред НС, са дали тласък и вяра на кабинета.  Той заяви, че ще продължи да звъни, дори тази вечер, на депутати, за да ги убеди да гласуват по съвест и за промяната. Той предложи и план "Б", ако вотът се окаже успешен и правителството не получи необходимите му гласове: 

"Независимо какво ще се случи в сряда след това ще има още 7 дни, когато дойде мандата при нас. След тези седем дни, надявам се, че ще стигнем до 121 независими депутата. Ако не стигнем, отиваме избори не ни е страх също. Едно нещо, което съм обещал и сме обещали всички заедно - че няма да си накърним принципите и няма да направим сделка с никого".

Петков покани на трибуната и Никола Минчев, когото определи като "новият герой" - единственият успял да обедини ГЕРБ, ДПС ИТН, и "Възраждане" заедно. Минчев каза:

"Това, което правим, ще продължаваме да правим, знаейки, че сте зад нас, че ни подкрепяте".

По-късно Петков беше изпратен с аплодисменти от събралите се.


Република Северна Македония не е истинската причина за разрива в коалицията, заяви министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер:

"Разбира се, че Северна Македония е само извинение! Тя е фалшива новина и отново, и отново се изважда на преден план, когато някой не е доволен как напредваме от работата срещу корупцията. Европа никога не се меси в двустранни споровете, но сега, след като тя разбра колко е важно това за България, тя каза: "Добре, ние като Европа ще бъдем гарант, че българските изисквания наистина ще се изпълняват от Македония по време на този процес и по всяко време, когато ние преценим, че това не се случва, червената карта на ветото винаги е на масата"".

Министърът на транспорта Николай Събев заяви, че утре по време на дебатите по искания вота на недоверие към кабинета ще представят факти за свършеното през първите 6 месеца от мандата. Събев коментира шансовете за запазвание на правителството така:

"Вероятността е 60 към 40 да мине. Имаме план B, C, D. Всъщност няма да спрем промяната! Депутатите, които искат да живеят в една нормална държава, при тях родолюбието ще надделее и те ще решат, че е по-важно развитието сега, да не се връщаме години назад и започваме отначало".

Снимки: Диана Костова, БНР


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени