Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как да рециклираме пластмаса в домашни условия?

Хората от "Ценна пластмаса" търсят доброволци, целта е 1 тон до края на годината

4
Снимка: @preciousplasticbg

Докато четете този текст, тонове пластмаса ще бъде произведена, използвана и изхвърлена, ще проникне във водата и почвата, в телата на птици и морски обитатели.

Всички знаем, че пластмасата трябва да се рециклира, но мнозина се съмняват в ефективността на системите за събиране и преработка.

Има обаче и начини пластмасата да се преработва в домашни условия и от нея да се правят всякакви предмети – от карабинери до плочки за баня.

Как – можете да научите, ако се присъедините към работилницата за рециклиране на пластмаса, организирана от сдружение "Ценна пластмаса София", на 25-и и 26-и юни (събота и неделя) в Националния природо-научен музей от 10 ч.

В първия ден на работилницата деца и възрастни ще научат как се преработва пластмасата в домашни условия и с подръчни средства, а във втория как с малко сръчност можете да си изработите уреди за домашно рециклиране.

Можете да станете доброволци към работилницата на "Ценна пластмаса София". Целта на нейните основатели, Радо и Георги, е до края на годината да преработят 1 тон пластмаса.

До момента те са успели да се справят с 250 кг, вече превръщат отпадната пластмаса в нишка за 3D-принтери и на драго сърце показват на всеки как да си направи мини рециклираща система у дома.


Снимки: ФБ страницата на Ценна Пластмаса София / Precious Plastic Sofia
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна