Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Русенската филхармония представя:

Ново поколение - концерт с музика на съвременни български композитори

Идеята е на главния диригент Димитър Косев

2
Димитър Косев
Снимка: БГНЕС

На 24 юни от 19 часа в зала "България" ще се състои гостуването на Русенската филхармония в 53-ото издание на международния фестивал "Софийски музикални седмици". Събитието е озаглавено "Ново поколение".

"Като племенник на популярен композитор на естрадна и класическа музика - Атанас Косев - знам, че винаги композиторите остават в сянка. Изпълнителите са тези, които правят едно произведение или песен популярни, а композиторите винаги са на заден план. И това винаги ми е тежало на съвестта - и си казах, че аз трябва да направя концерт, в който да събера млади автори на нова, слушаема българска музика.", сподели диригентът Димитър Косев - победител в националната анкета "Млад музикант на годината 2020".

Русенската филхармония ще изпълни в София, а на 27 юни и в Русе, симфонични произведения от съвременни композитори, които творят в различни жанрове: Ангел Заберски-син, Румен Бояджиев-син, Георги Андреев, Добромир Кисьов, Минко Ламбов, Васил Бележков, Георги Стрезов. 

Повече за идеята на концерта, както и за възраждането на Русенската детска опера Димитър Косев разказа в интервю за предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт". Чуйте в звуковия файл.



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия