Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От 1 юли в Южния парк II

90 дни изкуства и култура на "Sofia Summer Fest 2022"

Наближава времето за третото издание на летния фестивал на София - Sofia Summer Fest. И тази година той ще се проведе в Южния парк II, зад музея „Земята и хората“. Откриването ще е на 1 юли със Street Food Fest, а след това софиянци ще имат 90 дни с културни изкушения.

Още на 2 юли (събота) ще се проведе четвъртото издание на Азиатския фестивал "Съкровища от Изтока".

Фестивалът е организиран по инициатива на Индонезийското посолство в България, заедно с още 11 дипломатически представителства – Виетнам, Индия, Иран, Камбоджа, Монголия, Обединени Арабски Емирства, Пакистан, Палестина, Република Корея, Филипини и Япония.

Посетителите ще разполагат с 12 часа (от 10:00 до 22:00) да се запознаят с културата и традициите на различните държави, ще могат да се включат в класове по йога, таекуондо, различни азиатски танци и много други.

"Опитали сме да представим всички елементи на културата на държавите участнички, кулинарията и изкуствата", каза пред Радио София Калоян Стоянов (▼) от посолството на Индонезия и проектов координатор на азиатския фестивал. Има и страни, които не са представяни в предишните 3 издания – Камбоджа и ОАЕ.


Стоянов отбеляза, че интересът към събитието винаги е голям, по време на пандемията е имало много запитвания.

Очакват се над 10 000 посетители, които да се насладят на повече от 30 различни дейности с разнообразие от азиатски изпълнения, танци, музика, кулинарни изкушения и бойни изкуства. Ще има и томбола с награди. Гостите ще имат възможността да се докоснат до "Съкровищата на Азия", като междувременно подкрепят благотворителната инициатива на фестивала - подкрепа на фондация "МС - Мога сам", чиято кауза е борбата срещу множествената склероза.

3-месечната програма (до 30 септември) на Sofia Summer Fest е амбициозна, но в България има достатъчно хора и места, които правят и предлагат изкуство, обясни Борислав Чучков (▼). Планирани са участия на български и световни музикални артисти, популярни театрални спектакли, комедийни вечери, представления за деца, кулинарни изкушения и още много преживявания.


През месец юли, например, зрителите ще могат да видят Cinga Manga Funk, "Пощенска кутия за мръсни приказки", концерти на братя Аргирови, Детския хор на БНР, Теодосий Спасов, Белослава, Иво Димчев, Керана и Космонавтите, спектаклите "Бум-Бум" с Михаил Билалов, "Бай Рок" с Филип Аврамов, Калин Вельов и други, "Министър на щастието" с Оля Малинова, "На къс повод" с Ненчо Балабанов и Алекс Раева, групата "No More Many More" и много други.

"Наричаме фестивала "Откритата сцена на София", защото няма състезателен характер и има огромно разнообразие", каза още Чучков, който е програмен директор.

Чуйте подробности от разговора.

По публикацията работи: Георги Нейков

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна