Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Какво остава несвършено в отбраната заради преждевременния край на кабинета "Петков"?

Министър Драгомир Заков и заместник-министър Йордан Божилов (вдясно)
Снимка: Добромир Видев

Министърът на отбраната в оставка Драгомир Заков сподели притесненията си за нуждата от "светкавична модернизация" и обещанието за план за повишаване на заплатите на работещите в отбраната. 

"България харчи 56% от бюджета си за отбрана за личен състав. Стандартът в НАТО е 60%, ние сме 4% под прага", каза пред депутатите министърът в оставка Драгомир Заков. И затова е сигурен, че като остави плана за повишаването, ще бъдат решени проблемите с напускането на хора от армията. 

До края на мандата на този парламент е възможен напредък по възнагражденията, казва още той. За парите имало много опции - като да се вземат от централния бюджет, да не зависят от актуализацията. Поредицата от избори и липса на работещ парламент обаче ще забавят модернизацията на армията, а той определи нуждата от нея не като ускорена, а като светкавична. 

Пред депутатите министър Заков отбеляза серията решения на правителството за придобиване на въоръжение за корабите, залагането на кила на новите кораби.

"Постигнато е добро съотношение между цена, качество и срокове", обясни той. 

Депутатите не го попитаха за замразения проект на сухопътните войски, но се чуха идеи вместо нови осем самолета Ф-16, да купим четири, а останалите пари да отидат за допълване на военната авиация с изтребители от Европа. 

"Процедурите са на етап, на който алтернативите не биха довели до ускорена модернизация", каза министърът в оставка и добави, че за МиГ-овете се работи с Полша за удължаване на ресурса. МиГ-29 остава вариант, но според Заков няма да устойчив. 

Снимка: Добромир Видев

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна