Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Димитър Христов: За музиката и традициите

Остават броени дни до "Копаница-тропаница"

Най-обичаният проект на Оркестъра за народна музика на БНР.

Димитър Христов
Снимка: БНР

Остават броени дни до "Копаница-тропаница" – най-обичаният проект на Оркестъра за народна музика на БНР. 

В "Нашият ден" диригентът Димитър Христов припомня: "Този проект е пионер по своему, защото точно преди девет години го направихме в зала 3 на НДК. Там щяхме да съборим залата, защото тя е земетръсна и има възможност да се клати и тя се клатеше много, тъй като почти 800 души присъстваха на това събитие. Вторият път го правихме на отрито в "Южния парк“. Това е третото му издание, което ще бъде също на отрито".

На 27 юни, понеделник, от 20.00 ч. за първи път на откритата сцена Арена София, Колодрум Сердика, Оркестърът ще изпълни най-популярните хора и ръченици като Чичово, Еленино, Петрунино и Щеркольовата. 

Пандемията ни отне възможността да бъдем заедно, да танцуваме и да се хващаме за ръце. Ето какво припомня маестрото за различните видове хора: "Неслучайно хората се хващат за ръце, за да преминава енергията през тях. Въпреки че в миналото не е било съвсем редно това. Защото знаете, че когато момче харесва момиче, то няма право да я хване за ръка, те са се държали през кърпа".

Новият сезон

"Следващият сезон е много красив, защото е  юбилеен. Навлизаме в 70-ата годишнина на оркестъра. Подготвили сме проекти, с които да доставим удоволствие на нашата публика и да върнем лентата назад за последните 70 години, да разкажем за нашите предци. Планирали сме четири концерта. Най-важният ще бъде празничният концерт в зала "България“ в началото на ноември. Планирали сме 10 тура в десет български града", споделя Димитър Христов.

 Интервю с диригента Димитър Христов можете да чуете в звуковия файл.


По публикацията работи: Наталия Маева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна