Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Галерия "88 Камен Попов" идва от Люксембург в София

4
Снимка: Светлана Тарашоева

Тези дни в София отвори врати още една галерия – "88 Камен Попов". Юлита Попова и съпруга ѝ Жос Селис създадоха галерията и едноименна фондация в памет на именития наш художник и плакатист Камен Попов. В продължение на 32 години основаната през 1988 година от Камен Попов в центъра на Люксембург галерия "88" е едно от най-престижните места за изява на най-известните български и европейски художници и школа за млади таланти.

Сега сестрата на Камен Попов – Юлита Попова и съпругът ѝ, които от две години се установиха в София, създадоха едно изключително модерно арт пространство на ул. "Богатица" 25, в което е запазено цялото творчество на Камен Попов и е изложена част от уникалната колекция на галерията в Люксембург. Галерията е едно прекрасно място, направена е с много вкус и още с откриването стана ясно, че тя ще бъде част от културния живот на столицата ни.

Идеята за "преместването" на галерия "88" от Люксембург в София е отдавна. Юлита Попова и съпругът ѝ смятат, че ще провокират почитателите и клиентите си от цяла Европа да посетят София и затова избират един малко странен обратен път към България. Те излагат плакати на Камен Попов и живописни работи, а също и работи на български художници, с които са работили през годините. Имат намерение да канят български художници, не много популярни у нас, които работят по света. В един сезон предвиждат по 4-5 добре премислени, камерни изложби, като продължават и сътрудничеството си с автори, с които са работили и преди.

Налагането на художници от източноевропейски страни е много трудно, споделя своя опит Юлита Попова, но тя се надява, че доверието, което имат в Люксембург, ще продължи и в София. Камен Попов е познато име за художниците и е известен в световен мащаб , но не е толкова познат за по-младото поколение у нас. Малцина са навярно тези, които знаят, че в Музея за модерно изкуство Ню Йорк (МоМа) има негов афиш на тема 1917 година или, че той е автор на плакатите, символизиращи приемането на България и Румъния в ЕС. Юлита Попова продължава своя разказ за световно известния художник Камен Попов, който можете да чуете в звуковия файл.

Снимки: Светлана Тарашоева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна