Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Щафетата на Австралия с нов световен рекорд в Будапеща

Смесената щафета на Австралия постави нов световен рекорд
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Смесената щафета на Австралия на 4 по 100 метра свободен стил постави нов световен рекорд в предпоследния ден на Световното първенство по плуване  в Будапеща.

Австралийският квартет в състав Джак Картрайт, Кайл Чалмърс, Мади Уилсън и Моли О'Калахън финишира за 3:19.38 минути и подобри с две десети досегашното върхово постижение на щафетата на САЩ, която за първи път губи в тази дисциплина.

Втори останаха канадците с 3:20.61, а бронзът е за американците с 3:21.09.

Крищоф Милак спечели световната титла на 100 метра бътерфлай и стана първият унгарец с триумф в тази дисциплина на световни първенства.

Милак зарадва публиката в "Дуна Арена" със солидно плуване, макар че не успя да доближи световния рекорд на Кейлъб Дресел от 49.45 секунди.

Милак направи по-слаба първа дължина, но във втората взе преднина и финишира първи с 50.14 секунди.

"Не съм доволен от своето постижение. Има още върху какво да работя. Не беше най-доброто ми плуване", самокритичен бе Милак след финала.

Златото е второ индивидуално от шампионата в Будапеща за Милак след триумфа на 200 метра бътерфлай с нов световен рекорд.

Той е едва третият плувец с "дубъл" на 100 и 200 метра бътерфлай на едно световно първенство след Чад Ле Кло и Майкъл Фелпс.


По публикацията работи: Петър Ненов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна