Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кметове от Смолянска област: Общините са на ръба на оцеляването

Свлачище в Смолянско
Снимка: Радостина Чернокова, БНР

Общините са в критично положение и на ръба на оцеляването, коментират кметове от Смолянска област. В планинския регион, в който след всеки обилен дъжд или сняг има бедствие, а последствията се отстраняват години след това - какво ще стане с проектите в региона след политическата криза? И защо е важно общините да се включат в актуализацията на бюджета? 

Към Смолянска област трябва да има приоритетна политика заради сложния планински терен и единствения достъп само с автомобил. Това се тръби от десетилетия, но остава като глас в пустиня, коментират родопчани. Накъдето и да погледнеш - и по общинска, и републиканска инфраструктура - има следи от наводнения и бедствия. 

С последиците от наводнението през декември се борят и в община Рудозем.

Кметът на община Девин Здравко Иванов изрази оптимизъм за трите обекта след миналогодишното наводнение, за които има осигурено финансиране и ще бъдат завършени в срок, а пътят за Триград ще бъде проходим.

"Един от големите проблеми между правителството и общините е този, че общините не бяхме предвидени в проекта за изменение за актуализация на бюджета. Надеждите са, че ще бъдат предвидени от страна на народните представители, защото между първо и второ четене има много ясни и конкретни предложения от страна на Националното сдружение на общините в България", коментира кметът на Рудозем Румен Пехливанов.

"Не приемам тезата, че общините не са получили финансиране за общински дейности и по бедствия аварии за най-важните проекти", каза депутатът Зарко Маринов от "Демократична България", който е член на Парламентарната комисия по регионална политика, благоустройство и местно самоуправление. Той потвърди, че общините не присъстват в така внесената актуализация на бюджета от Министерство на финансите, но беше увеличен трансферът към общините с няколкостотин милиона лева. 

"Само за Смолянска област общата изравнителна субсидия в Бюджета от 1-ви април е завишен със седем милиона лева, с два милиона и половина лева са завишени капиталовите разходи", допълни Зарко Маринов.

Той е един от вносителите на решението на НС, с което бе дадена възможност пътните ремонти през лятото да продължат по вече сключените договори за текущ ремонт на пътища до 30 септември, като 50 процента от сумата в размер над 650 милиона лева вече беше приведена на фирмите и е платена.

Народният представител Зарко Маринов уточни още, че заради проблемите в регионалното министерство и оставката на вицепремиера и министър на регионално развитие Гроздан Караджов може да има известно забавяне.

Репортаж на Радостина Чернокова в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна