Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Държавата ще изплати 62 млн. лв. помощ за земеделските стопани до 30 септември

Снимка: Светослав Цветанов

Държавата ще изплати 62 милиона лева извънредна помощ на земеделските стопани, засегнати от икономическата криза след конфликта между Русия и Украйна. Това ще стане до 30 септември. Помощта е определена от Европейската комисия и е насочена към секторите "Свиневъдство", "Птицевъдство“, към лозаро-винарския сектор и към оранжерийното производство на зеленчуци.

Още в края на март ЕК реши, че заради войната в Украйна предоставя на държавите членки помощ от 500 млн. евро, като за България са предвидени 10,6 млн. с възможност тази помощ да бъде увеличена с 200%  или общо - 62 млн. лева. 

Три месеца по-късно България обяви, че ще се възползва от максималния пакет и публикува за обществено обсъждане наредба за разпределяне на тези 62 млн. лева.

Очаква се през юли да бъдат преразпределени и 5% от неизразходваните пари от Програмата за селските райони - или още 33 млн. публични средства за подпомагане на земеделските производители и малките предприятия.

Като кризисни мерки заради войната в Украйна ЕК прие и временни мерки в размер на 35 млн. евро. По тази времемна мярка държавата предвижда  150 млн лева, във връзка с което е и предложението на агроминистерството за актуализацията на бюджета.

От акту3ализацията зависи и разпределянето на над 18 млн. лева допълнително финансиране за хуманно отношение към свине и птици.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна