Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ИТН на кръглата президентска маса. Какво иска от тях Румен Радев? (видео)

Снимка: Диана Костова

"Има такъв народ" са готови на преговори за съставяне на правителство в това Народно събрание, но не на всяка цена, обяви лидерът на ПГ на ИТН Тошко Йорданов.

Днес формацията бе първата, поканена от президента Румен Радев на "Дондуков" 2, в порения ден от консултации на държавния глава в опит да се състави работещо правителство.

"Консултациите се извършват в обстановка на каскада от кризи – растящите цени, войната в Украйна и това изисква отговорно действие, за да не допуснем България да остане в периферията на ЕС. Година след дебюта ви на политическата сцена, извличате поуки от дейността си. Толерантността в българската политика е твърде кратка, но не мога да не отбележа отстояването на позицията ви, особено за Северна Македония", посочи в началото държавният глава.

Според Радев сложна ще бъде ситуацията, в която ще се намира парламента идния месец.

"Нужни са време и усилия за съставяне на правителство, но са нужни неотложни действия за приемането на бюджета и важните закони за Плана за възстановяване и устойчивост. Затова е важна позицията на всяка една партия и вашата преценка за политическата ситуация в страната. Виждането ви как в това Народно събрание да се излъчи ново управленско мнозинство и изобщо как вие виждате успешната формула за изход от политическата криза", посочи той.

"Живеем каскада от кризи, така е. Специално за нас е удовлетворяващо, че президентската институция постъпва отговорно, нещо което не се осъзнава от партиите в момента. Вашата роля е изключително важна и е прекрасно, че вие го съзнавате и не се криете. Благодаря за оценката, че сме последователни, защото в българския политически живот последователността не е на почит", отбеляза на свой ред Тошко Йорданов.

Председателят на ПГ на ИТН помоли държавния глава да разсекрети стенограмата от КСНС от януари, посветена на преговорната рамка със Северна Македония за ЕС.

"За да се види кой е казал истината и кои политици лъжат, защото българският избирател трябва да знае кой лъже. На този съвет не се казаха неща, които може да застрашат националната сигурност, а се казаха много лъжи", настоя Йорданов, но президентът отвърна, че не би го сторил, за да запази свободата на мнения, което участващите в съвета са изказвали.

Йорданов бе категоричен още, че "Има такъв народ" осъзнават трудностите – в  този парламент да се създаде нова управленска формула.

"Ще направим всичко по силите си когато бъдем поканени на преговори за сформиране на правителство, но не всяка цена", отсече той.

"В крайна сметка по-добре избори, консултации и политически разговори, отколкото 9 години управление на ГЕРБ. Ние осъзнаваме ситуацията и ще направим всичко по силите си, без да прекрачваме моралните граници", заключи Тошко Йорданов.

Консултациите при президента Румен Радев продължават.

В кабинета му на "Дондуков" 2 са планирани още две срещи – с "Демократична България" и "Възраждане".

Вчера разговорите трябваше да бъдат с четири от формациите в настоящото 47-мо Народно събрание, но от "Продължаваме промяната" и БСП не се отзоваха, като мотивът им бе заседанието на бюджетната комисия, на която се обсъждаше актуализацията на бюджета.

Те поискаха да се видят с Радев, но в края на седмицата, така при президента на разговори дойдоха единствено от ГЕРБ-СДС и ДПС.

Бившите управляващи обявиха, че ако се стигне до втория мандат и държавният глава им го връчи, те веднага ще го върнат.

ГЕРБ вече обяви – връща евентуален втори мандат. Какво си говориха на четири очи с Радев? (видео)

ДПС пък открито призоваха за предсрочни избори, за да реши избирателят кой да ги управлява.

Карадайъ след консултациите при Радев: Да се обърнем към избирателите (видео)

По публикацията работи: Златко Желев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна