Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ГЕРБ вече обяви – връща евентуален втори мандат. Какво си говориха на четири очи с Радев? (видео)

| обновено на 27.06.22 в 19:40
Снимка: Диана Костова, БНР

"Ще върнем мандата възможно най-бързо, така че да започнат консултации за връчване на мандата за трета политическа сила по ваш избор".

Това заяви председателят на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова по време на консултациите с президента, които се провеждат днес на "Дондуков" 2.

ГЕРБ-СДС при президента. Започват консултациите на "Дондуков" 2 (видео)

"Оставката на правителството не е началото на тази криза. Потенциал за сформиране на принципна коалиция в този парламент няма", каза на свой ред и Томислав Дончев.

Преди това Румен Радев призова партиите да влязат в диалог помежду си, за да направят нужното – държавата да функционира.

"Наред с икономическата, социалната, здравната и бежанската криза сме изправени и пред политическа криза. Бъдещето на гражданите зависи от решението на политиците и на институциите", посочи държавният глава.

Какво си говориха на четири очи?

 След срещата с президента говорят Десислава Атанасова заяви:

"Съгласно българската конституция всички политици трябва да си дават сметка, че в ситуация на криза да положат усилия на първо място да спазват конституцията и законите и да имат отношение към държавността и нейните институции. Затова в изпълнение на конституцията ние сме тук за участие в тези консултации. ГЕРБ никога не е отказвал участие в консултации и консултативни съвети, защото си даваме сметка, че представляваме български граждани и заради тях трябва да има нормален диалог между институциите. Следващата тема, по която и вие зададохте въпрос - считаме, че общественото доверие задължава и е редно първата политическа сила да сформира кабинет или да да направи опит за такъв. Ние ще върнем мандата веднага, ако ни бъде връчен и ако първият мандат е неуспешен. За нас парламентът трябва спешно да приема законите, които да гарантират устойчивост на държавата ни, стабилност въпреки всички кризи- това са законът за държавния бюджет, съответно този за ДОО и бюджета на Касата, както и очакваме от МС да прояви най-накрая изпълнение на своите ангажименти и да внесе всички закони, които касаят Плана за възстановяване и устойчивост. Напомням, че този план се забави с една година - пренаписваха нашия план няколко пъти. Получихме план, за който ние твърдим, че има твърде, твърде много въпроси, свързани с бъдещи корупционни някакви модели, но сега, ако искаме да помогнем на държавата си, е време политиците да работят като държавници, да осъзнаят, че сме в спирала от кризи и каквото може, този парламент да направи за това да има в следващите няколко месеца - ако не работи парламентът - да има спокойствие сред гражданите във всички секторни политики".



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Теодора Пенева

Не е уточнен нито един от двата механизма за компенсация - и за всички граждани, и за енергийно бедните

"За енергийна бедност говорим от толкова много години. Нещата, които трябва да се направят, са разписани и предавани на всички възможни министерства. Когато се сменят правителствата, те не разбират какво трябва да направят." Това каза в интервю за БНР Теодора Пенева, икономист и енергиен експерт от Института по икономически изследвания при..

публикувано на 18.04.24 в 08:43
Любомир Стефанов

Любомир Стефанов: Изборите през юни ще избистрят картината

" Накрая Конституционният съд , който не би трябвало да има никакво вмешателство по условие в политческия процес в държавата, май ще бъде призван и ще му бъдат изтърсени тези горещи картофи в скута , за да се произнесе относно характера на Конституцията и в частност промените, преструктурирали конструирането на служебни кабинети, и оттам да разсече..

публикувано на 18.04.24 в 08:23

Подготовка на нови кадри за ВЕИ обсъждат на форум в София

Кариерен форум за професионално развитие в сектора на възобновяемите енергийни източници ще обсъди прехода към въглеродно неутрална икономика и подготовката на квалифицирани кадри за ВЕИ-индустрията. По време на събитието, което ще се проведе в София, ще бъдат отличени млади таланти, победители в конкурса за изготвяне на макет на фотоволтаична..

публикувано на 18.04.24 в 08:21

САЩ подновяват санкциите срещу Венецуела

САЩ ще подновят санкциите срещу водещия производител на петрол в света Венецуела - твърдят висши американски представители. Причината са неизпълнени политически ангажименти от президента Николас Мадуро. Днес изтича шестмесечният американски лиценз за работа с петролни и газови компании от Венецуела, издаден след като Мадуро подписа с..

публикувано на 18.04.24 в 08:16

ЕС работи за възобновяване на отношенията с Турция

Европейският съюз работи за възобновяване на отношенията с Турция, записаха европейските лидери в заключителната декларация на срещата на върха в Брюксел. След години на замразени разговори за приобщаване на Турция към ЕС Брюксел изрази готовност да задълбочи диалога с Анкара. "Стабилността в Източното Средиземноморие е от стратегически..

публикувано на 18.04.24 в 08:04

Microsoft: Засякохме руски онлайн кампании, целящи да повлияят на президентските избори в САЩ

Компанията Microsoft е засякла през последните 45 дни руски онлайн кампании в САЩ, които имат за цел да повлият на президентските избори в страната през ноември, предаде "Ройтерс". Според доклад на експерти, ангажирани в проучването, от свързани с Русия профили се разпространява съдържание, което цели разединение на американското общество,..

публикувано на 18.04.24 в 07:56

Белгия и Чехия искат нови санкции срещу руска намеса на изборите през юни

Белгия и Чехия призоваха за нови европейски санкции като противодействие на руската намеса в предстоящите през юни избори за Европейски парламент . Премиерите на двете страни - Александер де Кро и Петър Фиала, заявяват в отворено писмо, че вече са налице примери за дезинформация и намеса в някои страни от ЕС, съобщава БТА. Белгийските служби..

публикувано на 18.04.24 в 07:50