Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Законът за закриването на спецправосъдието може да бъде отразен негативно от ЕС

Емил Радев
Снимка: Европейски парламент

Евродепутатът Емил Радев заяви, че е възможно законът за закриването на специализираното правосъдие да бъде отразен негативно в европейския документ за върховенството на закона в частта за България. Очаква се докладът да бъде оповестен на 13 юли.

Емил Радев говори след провеждането на организираната от него конференция "Цифровата трансформация в правосъдието - европейски решения за утрешния ден" в Европейския парламент, на която присъстваха и български магистрати:

"Да няма решение къде ще практикуват магистратите, които са с много висока специализация, да няма яснота какво ще стане с делата, със СРС, събрани по тези дела, да няма решение какво ще стане с 3-те млрд. запори и възбрани, които са наложили специализираният съд и специализираната прокуратура, защото може би там е разковничето и аз смятам, че ще има големи проблеми със запазването на тези възбрани и редица олигарси ще са много радостни от тези процеси. Ако това е опит да се разчисти специализираното правосъдие, ние почваме да се приравняваме със страни като Полша, които брутално разчистиха съдебната си система и за съжаление това може да има отражение и в доклада".

Ръководителят на специализираната прокуратура Валентина Маджарова определи закона като "връщане назад":

"Не може с деструктивен подход да твърдиш, че постигаш конструктивен напредък. Напротив".

Председателят на специализирания съд Мариета Райкова заяви, че вероятно някой се опитва да установи политически контрол върху него:

"Чрез политически, привидно добри действия, се търси контрол върху специализираното правосъдие". 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени