Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Г-7 планира донорска конференция за възстановяването на Украйна

| обновено на 28.06.22 в 17:59
Германският канцлер Олаф Шолц по време на срещата на Г-7 в Гармиш Партенкирхен - 28 юни 2022
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Лидерите на Г-7 планират международна донорска конференция за събиране на средства за следвоенното възстановяване на Украйна, предава ДПА.

Това става ясно от заключителното комюнике в края на срещата на седемте най-развити държави в Германия.

Групата обсъжда възможността за въвеждане на таван за цените на руския петрол. Ресорните министри проверяват дали такава мярка може да бъде въведена и за цената на газа. Целта е Русия да бъде принудена да продава на международните пазари нефт на значително по-ниски цени.

"Ние сме единодушни - Путин не трябва да спечели тази война. Ще продължим да вдигаме цената за войната на Путин и неговия режим", заяви домакинът на срещата, германският канцлер Олаф Шолц.

Френският президент Еманюел Макрон каза, че Русия има една цел - капитулацията на Украйна. Затова санкциите срещу Русия ще отпаднат едва когато плановете на Путин в Украйна се провалят, единодушни са лидерите на Г7.

В края на срещата на върха в Германия стана ясно, че седемте страни ще осигурят около 5 милиарда долара за борбата срещу продоволствената криза в света.

В същото време продължават усилията за осигуряване на транспортни коридори през Румъния и Молдова, увери Макрон.

А италианският премиер Марио Драги беше още по-оптимистичен, че това може скоро да е възможно, тъй като по думите му не е необходимо мините да бъдат напълно разчистени от пристанищата на Украйна и че "има коридори", които потенциално позволяват на товарните кораби да преминават. Но все още няма "зелена светлина" от Москва, допълни Драги.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени