Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Танцовите награди "Импулс" за втори път

Снимка: @ИмпулсImpuls

За втора поредна година бяха връчени годишните награди на професионалната танцова общност "Импулс". На 27 юни, по време на официалната церемония, в която участие взеха международни и български артисти, бяха отличени постиженията на класическия и съвременен танц у нас.

Наградите "Импулс" се учредяват през 2021 с идеята не само да бъдат отбелязани и популяризирани достиженията на българските творци в сферата, но и за да се повиши видимостта на това изкуство за широката общественост.

"Усети се, че в България има една общност, която най-после осъзнава своята значимост и е готова да се еманципира, да заяви своята позиция самостоятелно на фона на всички сценични изкуства. Видя се една общност, която не се дели по стил, жанр и по това дали тя е държавно субсидирана, или е независима от частния сектор, където хора търсят финансиране за всеки свой проект. Видяха се хора, които взаимно оценяват и харесват нещата, които правят. Това всъщност е много за едни награди, които имат едва своето второ издание", каза в "Артефир" Росен Михайлов – хореограф, инициатор и продуцент на наградите на професионалната танцова общност "Импулс".

Отличените тази година са:
• Примабалерината на "Софийска опера и балет" Марта Петкова в категория "Изпълнителски класически танц – жена";
• В същата категория, но за мъж, беше отличен Никола Хаджитанев, премиер солист на "Софийска опера и балет";
• В съвременния танц за жена изпълнител спечели Даниела Иванова, солистка на балет "Арабеск";
• А за "Изпълнителски съвременен танц – мъж" беше отличен Радослав Йорданов от танцова компания "ДЮН" и "Музотанц", който трупа все повече популярност сред колегите си;
• Наградата за оригинална хореография на авторско танцово представление отиде при Петя Стойкова за съвременния ѝ танцов спектакъл "Ритуали на душата";
• Веса Томова беше отличена в категория "Постановка на класическо или адаптация на съществуващо танцово произведение" за балета "Баядерка" на Държавна опера - Пловдив;
• За трупа на година беше отличена танцовата трупа на Държавна опера - Стара Загора;
• Наградата за танцова продукция на годината също отиде при спектакъл на Старозагорската опера – "Сънят на Пилат" с автор Василий Медведев.
• Извънредни награди получиха и артисти, които през сезона показаха, че именно от тях предстои да видим най-доброто – това са Анелия Димитрова, примабалерина на балета на Държавна опера - Стара Загора, и Павел Койчев, солист на Варненската държавна опера.
• С извънредна награда беше отличено и 15-ото, юбилейно издание на фестивала "Антистатик", както и неговите инициатори Ива Свещарова, Вили Прагер и Стефан А. Щерев.
• Специалната награда за цялостен принос в развитието на българския танц пък получи акад. Калина Богоева, една от най-известните прими на Националния балет на България.

Тазгодишното издание на наградите "Импулс" позволи да бъдат отворени и някои неудобни теми, които с годините не са намерили решение за начините, по които съществува и функционира българския танц, обясни още Росен Михайлов.

Постигат ли развитие наградите в тази посока и какво можем да видим в годишната снимка на танца в България, която те създават, чуйте от продуцента им в звуковия файл.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна