Eмисия новини
от 13.00 часа
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Варненски учени работят по проект за цифров двойник на Световния океан

| обновено на 06.07.22 в 07:16

Варненски учени от Техническия университет (ТУ) работят заедно с още 55 партньори от 18 държави на 3 континента по проект за цифров двойник на Световния океан. Това съобщи за Радио Варна проф. Тодор Ганчев, зам.-ректор на ТУ.

Проектът се нарича ILIAD /"Илиада"/, по него се работи от февруари 2022 г. Той обхваща пет морета и Северния Атлантик. Варненският екип разработва концепцията за създаване на цифров двойник на Варненския залив, плавателните канали към Варненското езеро и пристанище Варна. От ТУ Варна ще създадат прототипни технологии, които използват добавена реалност и автоматично оценяване на риска. Целта е да се подпомогне корабоплаването при неблагоприятни метеорологични условия.

Сензори в реално време ще замерват и показват данните от околната среда, пояснява Ганчев.

3D моделът на морето пресъздава всички течения, ветровете и посоките им (т.нар. Роза на ветровете), шумът и пр. фактори, като всички те ще се управляват посредством AI (изкуствен интелект).

В началото на юни, ТУ Варна беше домакин на третото издание на BIA-2021 Международна конференция по биомедицински иновации и приложения, която представи оригинални разработки в областта на биоелектрониката и иновациите в биомедицинското инженерство, приложения на т.нар. интелигентен  (smart) текстил, иновативните материали в биомедицината, изкуствения интелект.

Не малка част от тях се създават в първата у нас научно-изследователската лаборатория по изкуствен интелект (AI), разположена в университета.

Т.нар. умен (smart) текстил е бъдещето, разказва още проф. Ганчев. На практика, това е текстил, в който се вграждат сензори, които замерват моментното състояние на човек. Дрехи от подобен текстил могат да се използват от спортисти, работещи във високорискови професии като пожарникари, военни, медици и др.

Още за иновативните разработки и проекти на варненските учени в областта на биомедицината и биоинженерството, колко близо или може би далеч сме от утопичния свят на "Матрицата" или колко интелигентни системи можем да понесем като цивилизация, чуйте в звуковия файл.Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Най-четени