Тодор и неговият "построен от нулата" морски робот

Преди малко повече от две години един варненски инженер с интерес към възобновяемите енергийни източници и вдъхновен от тъкмо отминалата годишнина от началото на ерата на подводните изследвания от Жак-Ив Кусто решава да построи катамаран, който да се..

публикувано на 11.11.19 в 12:00

Първото издание на Startup Ventures Varna събира над 100 желаещи да правят бизнес

Около 30 отбора от бъдещи предприемачи и между 100 и 150 души се очакват на първото издание на Startup Ventures Varna в средата на ноември. Домакинството на състезанието между 15 и 17 ноември приема Икономическия университет във Варна, а зад организацията..

публикувано на 04.11.19 в 13:45
Силвия Василева и Димитър Ортаков по време на работния процес.

Робот помага на хора с гръбначни наранявания да проходят

Всяка година в света има между 250 и 500 хил. инциденти, които водят до обездвижване на долните крайници на различни хора. Средната им възраст е 39 години и половина. Повечето от тях са физически активни и в работоспособна възраст. Една от тях е Силвия..

публикувано на 15.10.19 в 08:35

Историята на Pollenity или как българи спасяват пчелите по света

На 8 юли - ден на пчеларя ви припомняме отново историята на един български стартъп, който разработва "умни устройства", които наблюдават пчелните кошери. Защо пчелите са важни, надали има човек, който не знае. Въпреки рекордно високото производство на..

обновено на 08.07.19 в 08:16

Тръгват ли автономните автомобили по улиците на Варна?

Варна може да стане един от първите европейски градове, в които да се движат коли без шофьори. Поне това предвижда проект на общината, в който в партньорство с местните власти в Торино и Хамбург, както и с помощта на технически университети от България и..

обновено на 30.05.19 в 12:18

Open Box и въздухът, който дишаме

Колко чист е въздухът, който дишаме? Въпрос, който в България си задаваме все по-често и по-често в последните две години. Дори и в този момент, в който четете този текст, картата, която показва запрашеността на въздуха над Варна се променя, иначе..

публикувано на 22.05.19 в 10:07

Как да обвържем бизнеса си с емигрантските общности

Между 150 и 160 хил. емигранти живеят постоянно в България. Според статистиката те идват от повече от 80 държави. Голяма част от тези експатски общности у нас са от страни на Европейския съюз, но повечето идват от т.нар. трети държави. Това споделя за..

обновено на 15.05.19 в 11:22
Гергана Станчева

Само ден за подкрепа на българите от Lam'on в световна надпревара

По-малко от два дни остават за подкрепа на българския стартъп Lam'on в световната инициатива Chivas Venture. Lam'on e  екологичен стартъп, който създаве революционно биогразградимо фолио, предназначено за различни принт издания и индустрии,..

обновено на 29.04.19 в 10:22

Как да стартираме онлайн бизнес в няколко стъпки

Никога не е имало по-добро време за стартиране на онлайн бизнес и страничен доход от днес. Всъщност, голяма част от най-успешните бизнеси се управляват само и единствено онлайн. Това разказва Николай Петканов, основател и съосновател е в 9 start..

публикувано на 22.04.19 в 14:12

Насекомите, които се превръщат в "храна на бъдещето"

С амбициозната задача да превърнат органичните отпадъци в храна за ларви, които от своя страна са алтернативен източник на протеин се е заел българския стартъп NASEKOMO . В основата на бизнес модела им стои добре познатата черна муха, разказва за..

публикувано на 08.04.19 в 12:00