С технологиите разделението в обществото става по-голямо

Светлин Наков е добре познато име в софтуерните среди, където с основание е смятан за светило. Познат е още от началото на кариерата си - през 2002 г., с курсовете си по програмиране, голяма част от които бяха про боно, а отгодини и като основател на..

публикувано на 29.11.23 в 08:15

Краткосрочните наеми са все по-предпочитани от туристите

Във време на пандемията airbnb имотите се оказаха по-привлекателни за туристите. Макар тя да приключи, тенденцията се запазва, а интересът към този тип кратковременно наемане се увеличава. Това коментира за Радио Варна Красимир Андреев от Асоциацията..

публикувано на 20.11.23 в 11:35

Какво пропускаме в системите за ранно предупреждение?

След неделното бедствие във Варна и областта, а и в Североизточна България, породено от ураганния вятър, резултат от черноморския циклон "Фредерик", а и покрай бедствията от последните  няколко месеца като голямото наводнение в Царево, при което се..

публикувано на 20.11.23 в 08:51

Кой е "Андрешко"? Онлайн платформа събира на едно публичните търгове на имоти

Колко иновативен може да е един продукт в сектора на недвижимите имоти? Въпреки предположенията, много. Доказателството за това е в наскоро заработила в българското интернет пространство оnline платформа, която събира на едно място всички имоти,..

обновено на 30.10.23 в 11:30

3D принтирани конструктори? Български стартъп променя разбирането за детските играчки

Схема, 3D принтер и ролка с материал за принтиране - това са всички нужни неща, за да имат децата конструктор. Идеята е на Явор Христов и екипа му в стартъп компания, която създава дизайни за 3D принтирани играчки, чиито файлове могат да се купят на цени от..

публикувано на 24.10.23 в 09:15

Дойде ли времето на "зелените" хотели и "зеления туризъм"?

В последните години в туристическия сектор все по-често се прокрадва идеята за т.нар. „зелен туризъм“, ориентиран към въвеждането на практики, които целят ограничаване на разхищението на храни, вода или енергия, а вече и по-нисък въглероден..

публикувано на 19.10.23 в 08:45

И тази година Euro Code Week във Варна

И през тази години ще има седмица на програмирането – европейска инициатива за насърчаване и изучаване на използването на технологиите. Позната е като Euro Code Week, а рамките на събитията, които в целия ЕС ще бъдат във времето между 7-ми и 22..

публикувано на 09.10.23 в 08:05

Пускат иновативна платформа за обучение на кадри в ресторантьорската и хотелиерската индустрия

Иновативна платформа Chef&Gastro ще предоставя програми за обучение, самообучение и квалификация на кадрите в ресторантьорската и хотелиерската индустрия. Зад идеята стоят професионални готвачи и професионалисти с опит у нас и по света..

публикувано на 04.10.23 в 07:45

Телерик Академия отвори приема за безплатни обучения във Варна по IT и за тази учебна година

Започна приемът за безплатно обучение по програмиране и дигитални умения за ученици от 3-ти до 12 клас към най-голямата учебна платформа у нас, Училищната Телерик Академия. Кандидатстването е отворено онлайн през сайта на академията за..

публикувано на 18.09.23 в 12:00

Липса на капацитет на мрежата за пренос на ток затруднява инвестициите във ВЕИ

Ръстът на инсталираните мощности за производство на електроенергия от възобновяемите енергийни източници (ВЕИ) води до затруднено присъединяване на обекти към електроразпределителната мрежа. За това съобщават от ЕРП дружеството, което..

публикувано на 14.09.23 в 14:05