Докъде стигна дигитализaцията на земеделския бранш

В следващите години цифровизацията на земеделието ще бъде все по-необходима на фермерите, за да подобрят бизнеса си. Това коментира за Радио Варна Светлана Боянова - председател на Института за агростратегии и иновации и създател на първият български..

обновено на 19.07.22 в 11:45

Варненски учени работят по проект за цифров двойник на Световния океан

Варненски учени от Техническия университет (ТУ) работят заедно с още 55 партньори от 18 държави на 3 континента по проект за цифров двойник на Световния океан. Това съобщи за Радио Варна проф. Тодор Ганчев, зам.-ректор на ТУ. Проектът се нарича ILIAD..

обновено на 06.07.22 в 07:16

ИУ и предприемачите във Варна - ръка за ръка

След две години пандемия, дигитализацията на много нива в бизнеса и предприемачеството вече е реалност. На други - предимно в институциите, не толкова. Разбира се, online обучението, конференциите и преговорите в zoom или някоя друга платформа, подписването..

публикувано на 15.06.22 в 17:40

Инициативата Digital 4 завзема все повече градове

Над 50 български стартъпа се борят тази година в националните стартъп финали, които ще им дадат шанс да претендират за награда от 1 млн. $ в Съединените щати. Победителят, който ще представя страната и стартъп общността ще стане ясен на 13 юни в рамките..

публикувано на 06.06.22 в 13:10

Мерим физическата си активност с велоприложение

Готов е първият етап на приложението “Открий колелото” , чиято цел е да подтикнем повече градските хора да се придвижват повече пеша, с велосипед или дори с тротинетка. Това съобщи за Радио Варна създателят на приложението Теодоси Бялков. "Открий..

публикувано на 03.05.22 в 08:00

Ще има ли и в България вертикални ферми

Нагоре, все нагоре... и така до около 17 етажа височина конструкции, отрупани със ...салати. Така изглежда понастоящем най-голямата вертикална ферма в Европа - британската Jones Food Company. Разположена в някогашен хладилен склад, JFC - заработила..

публикувано на 27.04.22 в 08:45

Българите, които вкараха AI, автономни машини и GPS заснимане в земеделието на няколко държави

Какво си представяте, когато чуете израза "прецизно земеделие"? Не, не е точно замерване, макар и да има доста общо. Прецизното земеделие е все по-голяма и обхватна част от днешното модерно земеделие и много, ама наистина много далеч от представата на..

публикувано на 26.04.22 в 08:15

Историята на Джейн или как да не изхвърляме храна

Вие изхвърляте ли храна? И колко често? А, ако можете да ограничите хранителното разхищение? Все въпроси, които рядко си задаваме в България, но които нареждат страната ни на едно от челните места в Европа по разхищение на годна за употреба храна...

публикувано на 26.04.22 в 08:00

Силата на обмена на малките истории

Всички ние сме разказвачи на истории. Родени сме за да се свързваме един с друг посредством тях. Това е веруюто, което стои в основата на Narative4 - международно-утвърден и научно-обоснован модел за социално и емоционално развитие на възрастни,..

публикувано на 25.04.22 в 10:25

Защо големите инвеститори избягват България

От Българската стартъп асоциация (БЕСКО) работят по проект за промяна на закона за насърчаване на инвестициите. Причината – заобикалянето на страната ни на големите инвеститори, които носят добавена стойност и ръст на заплатите и потреблението...

обновено на 04.04.22 в 06:54